I januari beslutade Kronofogdemyndigheten att Knivstas rikskända gatukök Mojjen ska förstöras. Beslutet överklagades av den tidigare ägaren Staffan Vikström, först till tingsrätten och sedan till Svea hovrätt där ärendet nyss har avgjorts.
– Konkursförvaltaren gör inget anspråk på Mojjen. Om ingen hör av sig och vill köpa den ser jag inget alternativ till att den förstörs, säger Per Swedberg, jurist på Kronofogdemyndigheten.
Enligt honom saknar Mojjen värde.
– Den går inte att sälja, det kostar så vansinnigt mycket att flytta den.
I juni förra året ställdes Mojjen på kommunens mark intill Aga Gas i industriområdet Ar i Knivsta. Syftet var att ge Staffan Vikström möjlighet att hämta den, men det gjorde han inte. Nu åligger det Kronofogdemyndigheten att se till att gatuköket förstörs.
Staffan Vikström tog över Mojjen vid Knivsta station 2009. Han hade planer på att bygga ut från 34 kvadratmeter till 118, men byggnadsnämnden sa nej till en så stor utbyggnad. I stället diskuterade man att erbjuda en tomt på Sågenområdet. Sedan ändrade sig kommunen och menade att markanvisningsavtal inte är bindande om inte parterna kommer överens om vad som ska byggas på platsen. Mojjen hänvisades då till en plats vid det nya torget intill bussterminalen.
2015 stämde Staffan Vikström kommunen på 2,5 miljoner kronor för förlorad inkomst på grund av att gatuköket fått en tillfällig plats, samt för uteblivet köp av mark på Sågenområdet. Han erbjöds en plats vid bensinstationen vid E4:an, samtidigt som arrendeavtalet sades upp. Efter en rättegång i Uppsala tingsrätt hösten 2016 erbjöd sig kommunen att stå för rättegångskostnaderna och ge Staffan Vikström ett förlängt arrendeavtal vid torget i Knivsta, vilket han avböjde. Mojjen försattes då i konkurs.
Kommundirektör Lena Fransson berättar att kommunen upplät platsen i Ar för att Kronofogdemyndigheten skulle slippa frakta gatuköket till sin uppställningsplats i Uppsala. Det kostar inte kommunen något att ha den stående där eftersom marken inte skulle användas till något annat.
– Men före årsskiftet måste saken vara löst. Då går det tillfälliga bygglovet ut, säger Lena Fransson.
Staffan Vikstrand begärde nyligen anstånd hos hovrätten för att utveckla grunderna för överklagan. På torsdagen fick han beskedet att de inte ska ska pröva ärendet.
Ska du överklaga till Högsta domstolen?
– Jag har inte bestämt mig. Det är egentligen helt ointressant. Den stora frågan är maktmissbruket i kommunen, svarar han.