Det var många som hade samlats på torget framför kommunhuset i Knivsta. Mellan stånden med produkter från trakten stod Boo Östberg som är ordförande för Centerpartiet i Knivsta och initiativtagare till projektet Köksön. Han berättade om projektet och välkomnade landsbygdsminister Eskil Erlandsson som kommit för att dela ut diplom till deltagarna och berätta om sin politik.

Under ungefär ett års tid har projektet Köksön ordnat studiecirklar för att hjälpa kommuninvånare att komma igång med lokal produktion av livsmedel.

– Det har fungerat jättebra. Nya kontakter har skapats mellan lokala producenter och flera nya produkter har tagits fram. Projektet rimmar också väldigt väl med landsbygdsministerns satsning Matlandet Sverige, så det är väldigt roligt att han kunde komma när vi summerar vårt första år, säger Boo Östberg.

Artikelbild

| Lokal mat. Landsbygdsminister Eskil Erlandsson talade om vikten av arbeten på landsbygden. Boo Östberg berättade om projektet Köksön.

Eskil Erlandsson smakade på de olika produkterna och gav utlåtanden. Samtliga deltagare fick goda omdömen, men mest beröm gav han den lokalproducerade rabarberglöggen. Han betonade också värdet av projektet Köksön.

– Ett sånt här projekt är väldigt viktigt för att uppmuntra den lokala näringen. Jobben är grunden för orten, byn och gården. Finns det inga jobb så flyttar folk någon annanstans. Odling och förädling ger jobb, samtidigt som lokala traditioner och kunskap bevaras och utvecklas, säger Eskil Erlandsson.

Hans egen satsning Matlandet Sverige som lanserades 2008 har även den som mål att öka tillväxten och sysselsättningen på landsbygden. Men projektet har kritiserats eftersom sysselsättningen inom lantbruket har sjunkit rejält de senaste åren. I Uppsala län har antalet jordbruksföretag minskat med 5 procent och arbetstimmarna inom lantbruket har minskat med 8 procent mellan 2010 och 2013, enligt siffror från Statistiska centralbyrån.

– Visst ser vi en utveckling där jordbruksföretagen effektiviseras och blir större, men om vi tittar på förädlingsföretag så ser vi istället en snabb tillväxt. Mellan 2008 och 2012 har vi fått 11 procent fler förädlingsföretag i Sverige. Det beror främst på regelförenklingar, bland annat har vi gått från myndighetskontroll till egenkontroll av livsmedel, vilket gör småskalig livsmedelsproduktion billigare, säger Eskil Erlandsson.

Men om de småskaliga jordbruken successivt försvinner, kan då ett projekt som ämnar inspirera lokala initiativ göra någon egentlig skillnad?

– Ja, på en lokal nivå kan det göra det. Det arbete som annars hade försvunnit från orten uppvägs nu av att någon förädlar produkter från trakten eller kanske till och med på den egna gården. På så vis förlorar inte bygden arbetstillfällen. Mellan 2008 och 2012 har projektet Matlandet gett 9 100 nya jobb, främst på grund av fler arbetstillfällen inom förädling av råvaror.

När Eskil Erlandsson hade delat ut diplom till deltagarna i projektet Köksön och tackar för sig började besökarna att botanisera bland de lokala matvarorna. I de försäljningsstånd som kommunen bidragit med fanns grönsaker, honung, saft, torkad frukt, must och mycket annat.

Caroline Brogren som bor centralt i Knivsta sålde sylt och chutney som hon tillverkat av sådant som hon själv odlar eller kan plocka i naturen.

– Jag brukar cykla runt i Knivsta och plocka nypon som jag sedan gör marmelad av. Det är roligt att det ordnas en sån här marknad då det är gratis att låna en försäljningsplats, det gör att man vågar prova på att sälja sina produkter. Det bästa med att vara med i Köksön var att vi fick en föreläsning av kommunens livsmedelsinspektör, så att man fick lära sig lite om lagar och regler kring livsmedelsframställning, säger Caroline Brogren.