Efterlyser grannsamverkan

Den 20 mars arrangerar Uppsalapolisen ett öppet informationsmöte kommunhuset. Bostadsinbrotten ökar i kommunen och polisen vill därför att fler startar grannsamverkan.

8 mars 2017 06:00

Sedan den andra februari i år har fem villainbrott, ett lägenhetsinbrott och ett inbrott i en pizzeria skett i Knivsta. Att jobba förebyggande är det bästa sättet att undvika inbrott, enligt polisen.

Nu hoppas Uppsalapolisen på att fler vill starta grannsamverkan.

– Det blir ett stort informationsmöte i Tilasalen i kommunhuset. Vi vill intressera så många som möjligt att starta grannsamverkansgrupper. Det är redan ganska så många grupper i Knivsta men det skulle kunna vara fler. I byarna på landsbygden är det här en perfekt lösning. Där känner man varandra och märker om det rör sig obehöriga i området, säger kommunpolis Örjan Brodin.

Britt-Mari Olofsson är samordnare för grannsamverkan i Ängby som omfattar ett sextiotal fastigheter längs Bandyvägen, Fotbollsvägen och Ängbyvägen.

– Vår grupp har funnits länge. Redan för 15-20 år sedan hade vi grannsamverkan här. År 2008 återstartades arbetet. Det som knuffade igång verksamheten igen var att skyltarna om grannsamverkan hade bleknat och behövdes bytas ut, säger hon.

Varför finns det inte mer grannsamverkan i Knivsta tror du?

– Utmaningen och svårigheten kan vara att hålla grannsamverkan vid liv när det är lugnt i området och inga brott har skett under längre tid. Ofta är det när inbrott eller inbrottsförsök redan har skett som folk blir intresserade, säger hon.

Britt-Mari Olofsson berättar att de varit relativt förskonade från inbrott och stölder. Men det har bland annat skett inbrottsförsök och cyklar har även försvunnit.

– En gång gick larmet i en drabbad villa. Det är ofta på husens baksidor som inbrotten sker, säger hon.

En viktig detalj är att skyltarna är i bra skick.

– Polisen har konstaterat att nya och fräscha skyltar har varit mer avskräckande för brott än gamla, blekta eftersom det då antas att föreningen är nybildad och de boende är mer vaksamma, säger hon.

Britt-Mari Olofsson poängterar att grannsamverkan inte handlar om att spionera, utan att bry sig om sina grannar. Att informera sina grannar när man åker bort är ett exempel.

- När vi får vetskap om ett inbrott eller försök till inbrott i kvarteret så delar vi ut en lapp om detta i alla brevlådor. Vi lägger även upp information på vår hemsida. Vi brukar även uppmana de boende att vara observanta på främmande bilar och personer med ett avvikande beteende i vårt bostadsområde, säger Britt-Mari Olofsson.

Samverkan mot brott

Enligt Brottsförebyggande rådet minskar risken för inbrott med i genomsnitt 26 procent med grannsamverkan.

Grannsamverkan handlar om att göra bostadsområden mindre intressanta för brottslighet genom ökad uppmärksamhet från boende samt kunskaper om hur man skyddar sig.

Mötet i kommunhuset äger rum klockan 19 den 20 mars.

Källa: samverkanmotbrott.se

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jens Flyckt

Ämnen du kan följa