Det blir hyresrätter i stället för bostadsrätter

Rosendal Fastigheter har sålt byggprojektet Sågverket till ett annat fastighetsbolag som ska bygga hyresrätter.

22 augusti 2019 19:00

I fyra år har Rosendal Fastigheter förberett sig för att bygga på tomten Virkesladan intill kommunhuset och järnvägsstationen. Men i juli gav de upp och sålde byggprojektet till T Andréasson Fastighetsbolag AB, förkortat TAFAB, med säte i Stockholm.

– Vi har under lång tid haft dialog med olika aktörer för att få skjuts i projektet och komma igång. TAFAB tar över projektet, men Rosendal Fastigheter kommer att ha en stödjande funktion, säger Henrik Svanqvist, vd på Rosendal Fastigheter.

Tar TAFAB över hela konceptet?

– Vissa saker skiljer sig åt, men det finns hög igenkänning. Knivsta kommun vill att projektet ska ha stora likheter med det vi förankrat i bygden, svarar Henrik Svanqvist.

Varför säljer ni?

– Vi har valt att skala ner vår verksamhet. Vi ska inrikta oss på mindre projekt som inte kräver lika mycket resurser, svarar Henrik Svanqvist.

Rosendal Fastigheter hade hunnit sälja ett 20-tal kontrakt på bostadsrätter. Dessa avtal är nu brutna och alla får pengarna tillbaka.

TAFAB ska bygga enbart hyresrätter. Tillsammans med arkitekt Jacob Haas, vd på ÅWL Arkitekter, ritar de nu på ett förslag.

– Det kommer att se ut mycket som det tidigare, säger ägaren Thomas Andréasson.

De avser att skicka in bygglovsansökan i höst. Om de får startbesked kring årsskiftet börjar de bygga första kvartalet 2020. Då kan det vara färdigt våren 2022.

TAFAB kallar sig fastighetsförädlare och bygger i samarbete med andra aktörer, till exempel fastighetsbolag som Rikshem.

– Vi har flera intressenter i Knivsta, men vi har inte valt vilken aktör vi ska samarbeta med än. Vi inväntar bygglovshandlingarna, säger Thomas Andréasson.

Han vill inte avslöja hur mycket de fick betala för projektet.

Tycker ni att det är en god affär?

– Vi har räknat på det som en hyresfastighet och får det att gå runt i och med att byggpriserna går att förhandla ner nu, svarar Thomas Andréasson.

Anders Carlquist är exploateringschef i Knivsta kommun.

– Vi har förtroende för att TAFAB jobbar för fullt för att kunna dra igång projektet, säger han.

I maj skrev kommunen ett köpeavtal med Rosendal Fastigheter, vilket nu gäller för TAFAB. De har dock inte tillträtt som ägare än, eftersom köpeavtalet är överklagat.

– Vi tror och hoppas att överklagan undanröjs under hösten. Då sker betalningen av köpeskillingen, säger Anders Carlquist.

Köpesumman är 35 miljoner kronor.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Tina Lövrander