Vagnhallen på Knivsta brandstation ska utrymmas. Där båten, fyrhjulingen och motorsprutan står ska det bli en scen när det är dags för föreställningar. Mittemot, där de stora brandbilarna står parkerade, ska publiken sitta.

För fjärde gången sätter brandmannen Kristina Gissler upp en musikteaterföreställning för barn här. Varje gång skriver hon en ny pjäs, dels för att hon vill ta upp nya saker, dels för att det ska bli roligare för alla inblandade.

Skådespelarna är andra brandmän i Brandkåren Attunda. Egentligen behövdes bara fem, men när sex anmälde intresse la Kristina Gissler till en roll i pjäsen. Det är bara hon som sjunger. När hon omskolade sig till brandman hade hon tolv år som musikalartist i bagaget.

Artikelbild

| För fjärde året sätter Brandkåren Attunda upp en musikteater om brandsäkerhet och sjövett för yngre barn.

– Jag trodde aldrig det skulle vara möjligt att kombinera det, säger hon.

Kristina Gissler skriver alla texter. Hon demonstrerar med att sjunga två refränger: "Ett ett två, ja det är så lätt att slå", till BetatleslåtenYellow Submarine och "Här kommer jag med flytväst tjola hopp tjola hej tjola hoppsan sa" till Pippi Långstrumps signaturmelodi (lyssna på unt.se/knivsta).

– Det är viktigt att barnen känner igen låtarna, säger hon.

Årets föreställning heter "Larmet går". I en scen börjar spisen brinna när en man som steker köttbullar somnar i soffan. Då blir det rökmaskin, simulerad rökdykning och sirener. En annan scen är kvar från förra året, en man som är ute och fiskar och ramlar i vattnet.

Artikelbild

| Kristina Gissler var musikalartist tidigare. Det fick hon otippat nytta av i jobbet som brandman.

– Det kan vara lite traumatiskt för barnen, säger Kristina Gissler.

Knivsta kulturskola utgör en viktig del i föreställningen. Musiker ur deras två orkestrar spelar musik som musiklärarna har valt och arrangerat.

Artikelbild

| Kristina Gissler skriver ett nytt manus varje år för att det ska bli roligare för alla inblandade och för att hålla intresset vid liv hos förskolepedagogerna som återkommer.

Repetitionerna sätter igång i månadsskiftet september/oktober. Vecka 43, före höstlovet, är det premiär. Det blir sex föreställningar på tre dagar. Minst.

– I år kan det bli ett par till. Vi ska bjuda in sfi-eleverna. Jag tror det kan vara bra för dem, säger Kristina Gissler.

Annars är det alla förskolebarn och elever till och med årskurs tre i Knivsta som får en inbjudan. Publiken växer varje år. Förra året kom 1 500 barn på tre dagar. Bara ett par av förskolorna dök inte upp.

Larmet går. På riktigt. En brandman konstaterar att det är automatlarm. Kristina Gissler och hennes kolleger rusar iväg. En knapp minut senare kör en av de stora brandbilarna ut ur garaget och sätter igång tutan.