”Barn kommer sluta lyssna på tjat och kommandon”

Föräldrastödsprogrammet i Knivsta kommun fortsätter för tionde året i rad. Tio träffar ska stärka föräldrar till 3–12-åringar i sin föräldraroll. ”Det finns en styrka i att höra andra föräldrar berätta om sina problem”, säger samordnaren.

16 augusti 2019 13:00

I tio års tid har föräldrar i Knivsta kommun haft möjligheten att mötas i grupp och diskutera problem som kan uppstå i vardagen. Inför höstens tio kurstillfällen söker kommunen fortfarande föräldrar som behöver stöd och inspiration i sin föräldraroll.

– Målet är att ha 30 föräldrar vid varje tillfälle. Vi har genom åren märkt att det finns en styrka i att anordna gruppsamtal då det är föräldrarna som kommer med kunskap, säger Patrik Andersson som är en av föreläsarna på enheten för råd och stöd.

Varje träff utgår från ett specifikt tema. Förutom att föreläsarna erbjuder tips på hur man ska agera i sin föräldraroll kommer föräldrarnas frågor att vara en stor del av innehållet.

– Att se andra föräldrar i liknande situationer med liknande problem öppnar upp för viktiga diskussioner, och man kan dra lärdomar av varandra, säger Patrik Andersson.

Träffarna utgår från så kallad "social inlärningsteori", det vill säga att beteendet vi uppmärksammas för kommer vi att upprepa.

– Uppmärksammar man barns positiva beteende kommer barnen att göra mer av det positiva och tvärtom, säger Patrik Andersson.

Hur ska man hålla balansen?

– Jag brukar säga att för varje gång man ger negativ kritik ska man uppmärksamma fem positiva beteenden. Det är inte helt lätt att nå dit men det är ett hjälpmedel. Barn kommer tyvärr sluta lyssna på tjat och kommandon, säger Patrik Andersson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
David Rydell