Widad Hirori från Knivsta gör film om hedersmord
Efter mordet på Pela och Fadime kände sig Widad Hirori, som i flera år bodde i Knivsta, tvungen att agera. Hon lärde sig filma, regissera och skrev ett manus om ett hedersmord från ett omvänt perspektiv - mannens.- Jag vill visa att även männen är offer, säger hon.
Foto:
- Måste du vara så annorlunda? Kan du inte göra som andra kvinnor, brukar min man säga. Då svarar jag, att ja jag måste, säger Widad Hirori och ler.
- Jag försöker ge människor nya perspektiv. Och jag ser dagligen små revolutioner ske. Det är det som driver mig.
Widad Hirori, som är född i en liten by på gränsen mellan Turkiet och Irak, flydde till Sverige 1993. Hon hamnade i Knivsta tillsammans med sin man och deras tre barn. Där utbildade hon sig och började arbeta som fritidsledare. Men morden på Fadime och Pela fick henne att välja en ny väg.
- Jag kände ett ansvar som kvinna och kurd att göra något. Och jag ville göra film för att nå ut till så många som möjligt. Men jag kunde inte filma. Så jag sade upp mig från mitt jobb och tjatade mig till att få börja på en filmutbildning.
För fyra år sedan flyttade hon tillbaka till irakiska Kurdistan.
- De senaste tre-fyra åren har hedersmorden ökat i Irak. Och ju fler som gör det, desto större blir trycket på andra att göra samma sak.
En annan anledning till ökningen är, enligt Widad Hirori, kulturkrocken mellan ungdomar och vuxna som följt i spåren av den snabba befrielsen av landet.
- När Saddam Husseins regim föll ville ungdomarna frigöra sig från traditionerna. Det skapade en konflikt. När jag växte upp fanns ingen tid att tänka på kärlek. All kraft gick till att vara rädd och kämpa för friheten. I dag tänker ungdomarna i första hand på sitt eget liv.
I Irak fortsatte Widad Hirori att förverkliga sin dröm: att göra en film om hedersmord. Men hon ville vända på perspektivet.
- Jag vill visa att även en pappan eller en bror som dödar är ett offer, ett offer för samhällets tryck. Ett hedersmord följs av tystnad. Det blir ingen begravning och man får inte visa någon sorg. Men vad händer egentligen efteråt i den som dödat, säger Widad Hirori.
Hennes tankar blev till kortfilmen White Dove - Vita duvan som hon gjort under namnet Viyan Mayi. Den följer en ung mans kval och ångest efter att han har dödat sin syster. Widad Hirori har själv skrivit manus, regisserat och filmat. Arbetet har varit mödosamt. Budgeten var näst intill obefintlig och det har varit svårt att hitta skådespelare som vågat ställa upp.
- Flickor får inte spela i filmer - det är en skam för familjen, säger Widad Hirori.
Filmen har visats på kortfilmfestivaler i Berlin, Schweiz och på en kurdisk filmfestival i Irak. Widad Hirori är nöjd med reaktionerna.
- I Kurdistan har vi en massa sånger som hyllar våra bröder. Alla kurder känner till dem. Under slutscenen i filmen sjunger den döda systern en sång för sin bror. Då grät nästan alla i hela salongen - både kvinnor och män.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!