VM-stjärna vann i Knivsta

HUNDSPORT. Under helgen arrangerade Knivsta brukshundklubb Knivstahoppet. Tävlingen var till för elitutövare i agility och deltagare från hela landet var på plats. Två dagar med mycket glädje och prestige stod på schemat och gjorde ingen hundägare besviken.

Knivsta2014-02-18 16:02

Knivsta BHK arrangerade tävlingen Knivstahoppet på den egan anläggningen vid Kölängen. Tävlingen klassificerades som en klass 3-tävling, vilket gjorde att det var ett riktigt bra startfält med hundägare från hela landet som hade samlats i Knivsta. Även den absoluta Sverigetoppen var med och tävlade i och med att Jenny Damm från Falkenberg och Knivsta BHK:s egen världsmästare Malin Elfström deltog. De båda har tre hundar var bland de tio bäst rankade i landet, och båda är även med i landslaget.
- Vi brukar ha Knivstahoppet en gång om året. Annars arrangerar vi mest mindre tävlingar, främst klubbmästerskap, sa Anja Jurestam, som var en av flera tävlingsfunktionärer.

Anja själv var också med och tävlade med sin labrador Zorro.  Löragen bjöd på totalt 850 starter med hundar i varierande ras och storlek. Allt från hoppgrenar för stora hundar till agilitygrenar för de minsta. Men enligt Anja Jurestam hade startfältet kunnat vara ännu större.
- Vi har dragit ner på antalet klasser i år för att tävlingen inte skall bli så stor. Men vi får ändå otroligt många starter, så hon och fortsatte:
- Det krävs mycket planering och en hel del arbete för att kunna genomföra detta. Vi flög exempelvis in två finska domare till helgens tävlingar.

Det fanns onekligen mycket att glädjas åt för alla inblandade denna dag. Vädret var på arrangörernas sida och glada hundskall hördes överallt. På förmiddagen hade det vankats tävlingar i de individuella grenarna för alla storlekar. Bland annat hade Malin Elfström vunnit med sin border collie Prim i klassen Agility large. Där blev hon skuggad av konkurrenten Jenny Damm.
- Detta är en sport som "fångar" folk. Mycket beror på att det är så pass stor åldersskillnad på förarna. Det gör att det blir en stor gemenskap för alla inblandade, särskilt för hundarna, fortsatte Anja Jurestam.

När det var dags för laggrenarna handlade det om mycket prestige. I den tävlingsformen ges det dock inga segergarantier om en hund gör bra ifrån sig. I varje lag finns nämligen fyra tävlande hundar, och det är hela lagets resultat som  räknas.
- Det är det som är charmen med den här klassen. Den kan sluta lite hur som helst. Gör någon många fel kan nästa hund väga upp resultatet, sa Anja Jurestam.

Det blev en jämn slutkamp i lagtävlingen för de största hundarna. Laget ”Perfect Percept 12”, med Malin Elfström och Eva Karlsson från Knivsta, ställde upp med två hundar var. I slutändan hade knivstalaget den bästa tiden. Dock föll man på mållinjen med 5 fel gentemot de 0 fel segrarna ”Gilla läget” hade.

Eva Karlsson var även funktionär vid sidan av tävlingsmomenten. Hon ansåg att dagen hade gått felfritt.
- Allt har gått över förväntan. Det flyter på och alla kommer till starterna. Det är viktigt för att tävlingsformen ska kunna genomföras på ett så smidigt sätt som möjligt. Jag hoppas att det blir så även imorgon, sa hon.

Fakta om agility

Agility är en hundsport från England som kom till Sverige 1985. I Sverige tävlar hundarna i tre olika storleksklasser: Small, Medium och Large. Hinder som ingår i agility är bland annat balansbom, gungbräda, däck, tunnlar, slalom och hopphinder. Det går ut på att så fort som möjligt forcera en hinderbana med så lite fel som möjligt. Den hund som har minst fel och snabbast tid vinner.

Man kan tävla i två olika typer av hinderbanor. Hoppbana är en enklare variant av klassen agility, där fler avancerade hinder kan ställas fram.  En del regler finns att följa. Man måste göra banan åt rätt håll och samtidigt inte riva något hinder. River hunden ner ett hinder straffas den med fem fel.

På vissa hinder, så som gungbrädan, finns ett område i början och i slutet av brädan. Hunden måste vidröra detta område med minst en tass innan den springer vidare för att inte riskera fel. Hundföraren och hunden får heller inte vidröra varandra. Tvekar hunden inför ett hinder tilldöms den tio fel och en så kallad vägran.

Hundarna delas in i klasser beroende på färdighet. Det finns 3 olika klasser där klass 3 rankas som den högsta. Hundarna kan avancera i klasserna. Exempelvis när en klass 2 hund har gjort tillräckligt bra ifrån sig så avancerar den till klass 3.

Källa: Wikipedia

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om