Vitvarorna plockades bort efter kontraktskrivning

Vitvarorna i hyreslägenheten var avgörande för Åsa Gustafsson och Brian Wernicke flytt till Emil Sjögrens väg. Men efter kontraktet var påskrivet rev Knivstabostäder AB ut utrustningen och hänvisade till att företaget inte kan serva maskinerna, och eftersträvar jämnare hyresnivåer.

Knivsta2004-12-08 00:00
— Vi funderade på att sätta in en diskmaskin i den förra lägenheten men genom att flytta till Knivstabostäder skulle vi slippa det, säger Åsa Gustafsson som har kontakteksem på händerna och är beroende av diskmaskin.
I augusti i år fick familjen erbjudande om en hyresrätt på Emil Sjögrens väg. Den förra hyresgästen informerade att hon betalade cirka 120 kronor extra i månaden för vitvarorna.
Upplands Boservice AB, som sköter kontraktshanteringen för Knivstabostäders räkning, skickade ett avtal med oförändrat hyresbelopp.
I ett brev till det kommunala bostadsföretaget, skriver Åsa Gustafsson och Brian Wernicke att de förutsatte att maskinerna ingick eftersom hyran låg på samma nivå som tidigare.

Inte klart uttalat
Vid utflyttningsbesiktningen, som paret tog initiativ att närvara vid efter kontraktet var påskrivet, informerade fastighetsskötaren att vitvarorna skulle väck.
Brian Wernicke vänder sig i första hand mot att bostadsbolaget inte klart uttalat vad som ingick i hyran.
— Vi känner oss lurade och hade aldrig flyttat in om vi haft de nya förutsättningarna klara, säger Åsa Gustafsson.
Hon drar paralleller till en bilaffär:
— Det är ju inte så att den som ska sälja en bil först visar upp stereon och extralysen, för att sedan plocka bort dem sedan bilen betalats. Jag förstår inte att man kan göra så i det här fallet.

"En miss"
Stefan Liljebris är vd för Knivstabostäder AB och säger att det är en miss om det gått till så som paret berättar.
— Det är Upplands Boservice som förmedlar lägenheterna och vi har tydligt sagt till om att inga tillval ska ingå utöver basutbudet, säger Stefan Liljebris.
Han berättar att Uppsalahems tidigare linje med tillvalsmöjligheter skapat 500 olika hyror, vilket är svårt att administrera. När lägenheter byter hyresgäster försöker man därför att skapa enhetliga förutsättningar för att begränsa antalet hyresnivåer.
Stefan Liljebris vill inte ta på sig hela skulden och påtalar att det inte stod i kontraktet att vitvaror skulle ingå och att Åsa Gustafsson och Brian Wernicke fått klara besked om man kontaktat fastighetsförvaltaren. Liljebris hävdar även att hyresgästföreningen fått information.
UNT: Men att ingen sagt något om att vitvarorna skulle plockas bort före kontraktskrivning, samtidigt som hyran låg kvar på samma nivå — är det inte upplagt för missförstånd?
— Det tar vi åt oss och vi ska informera bättre i framtiden, säger Stefan Liljebris
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om