Vintern blev dyr affär
Knivsta kommuns kostnad för vinterns snöröjning blev drygt 1,5 miljoner dyrare än budgeterat.Magnus Högbom, Knivsta kommun gatuansvarig, tycker att vinterns snöröjning fungerat bra och att entreprenörerna ASFAB och Knivsta gräv gjort ett bra jobb.
-Budgeten delas upp i flera områden, bland annat vinterväghållning, gatubelysning, barmarksunderhåll och administration. Sedan får vi balansera mellan de olika postarna. Men det är klart, i år ser vi att vintern kostat mycket mer än vad vi trodde, säger Magnus Högbom.
Vad har vinterväghållningen kostat?
-Normalt sett skulle den här vintern ha kostat runt två miljoner, men den har kostat cirka 3,5 miljoner. Så vi ligger en bra bit över budget. Men vi vet ännu inte hur hösten och vintern 2010 blir, säger han.
Vinterväghållningen under oktober, november och december hör till ett års budget, medan tiden efter hör till en annan.
Vad kostade vinterväghållningen fram till december 2009?
-Förra årets höst oc vinter var också onormal. Den var budgeterad till cirka 900 000, men den kostade ett par hundratusen mer.
Hur många pådrag har ni haft?
-Pådrag är så ospecifikt och därför svår att besvara med exakta siffror. Det kan komma tre snöfall på tre dygn eller snöa oavbrutet under tre dygn. Men vi gör uppåt 800 utryckningar. Det kan vara allt ifrån sandning av en lite gata till plogning av hela kommunens vägnät, säger han.
Trots stora mängder snö tycker Magnus Högbom att arbetet gått bra, även om Knivstabor hört av sig om önskemål till förbättringar.
-Med tanke på den vintern vi haft så har det gått väldigt bra. Vi hade tidigare en entreprenör som hoppade av. Nu fick vi tillbaka ASFAB som är en erfaren entreprenör och som i sin tur har anlitat en lokal underentreprenad, Knivsta gräv, säger Magnus Högbom.
Mycket plats för snön
I många andra kommuner, till exempel i Sigtuna, har man haft problem med att lagra snön. I Knivsta kommun finns många öppna ytor som underlättar för snöröjningen
-Vi har ganska bra ställt i och med att det finns stora vägområden utan fastighetsinfarter, till exempel Gredelbyleden och Kölängsvägen. Där får vi plats med mycket snö, säger Magnus Högbom.
Men kommunen har ändå fått anlägga en större snötipp vid Ängby park.
-Det var många år sedan vi behövde köra dit snö. Vi har trångt i Knivstas centrala delar. Ju tätare bebyggelse är desto svårare blir det att bli av med snön.
Har det varit några problem med snö från lokala fastigheter?
-Nej, vi informerar fastighetsägarna att de är tvungna att ta bort sin snö själva. Vi har haft några problem. Det har ofta berott på att någon ställt sin bil på ett tokigt sätt, säger Magnus Högbom.
I kommunens budget ingår även en upptagning av sand. Det arbetet påbörjas i april och väntas vara klart den 10 maj.
Knivsta kommun ansvarar för snöröjningen på fem mil gator, 22 kilometer gång- och cykelväg. Större vägar som E4.an och 255:an ansvar Vägverket för.
Källa: knivsta.se
Källa: knivsta.se
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!