Knivstas vindkraftverk gör vinst efter flera förlustår

Från förlustaffär till vinstmaskin. Knivsta kommuns vindkraftverk kommer inte att säljas de närmaste åren.

I Höörs kommun i Skåne står ett vindkraftverk som ägs av Knivsta kommun. För första gången på flera år går det med vinst. Bilden är från ett annat tillfälle.

I Höörs kommun i Skåne står ett vindkraftverk som ägs av Knivsta kommun. För första gången på flera år går det med vinst. Bilden är från ett annat tillfälle.

Foto: Arkiv/Lars-Göran Bexell

Knivsta2022-10-02 07:26

Många svenska kommuner, till exempel Uppsala och Sigtuna, äger i dag ett eller flera egna vindkraftverk. Kristdemokraterna i Knivsta har länge krävt en försäljning av kommunens vindkraftverk i Höör i Skåne, som köptes för 35 miljoner kronor 2009 och till och från gått med förlust.

Den 16 februari i år skrev partiet en motion om detta. Åtta dagar senare anföll Ryssland Ukraina och den energikris som sedan följde ledde till historiskt höga elpriser. Nu går vindkraftverket i stället med rejäl vinst.

Motionen avslogs på onsdagskvällen på kommunfullmäktiges sista möte den här mandatperioden. Kommunstyrelsens ordförande Göran Nilsson (M) konstaterade att Knivsta nu säljer el dyrt i Skåne och köper till betydligt lägre pris i Mälardalen.

undefined
Kommunstyrelsens ordförande Göran Nilsson (M) konstaterade att Knivsta nu säljer el dyrt och köper till betydligt lägre pris.

– Just nu är det här en mycket förmånlig konstruktion. Det innebär en säkerhet och att vi också får ett bra ekonomiskt utfall. Vindkraftverket går plus och beräknas göra det flera år framåt, sa han.

Även KD röstade för att behålla vindkraftverket, men underströk att förutsättningarna kan ändras när kommunens elcertifikat går ut om några år. Partiet vill att konsekvenserna av detta utreds och att framtida kostnader för skattebetalarna minimeras.

Enligt kommunens ekonomichef Dan-Erik Pettersson måste elpriset överstiga 50–55 öre per kilowattimme för att vindkraften ska löna sig, men det beror även på hur mycket det blåser. Bedömningen är att kommunen, förutom miljövinsten, tjänar på att behålla vindkraftverket i åtminstone 3–5 år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!