"Vi snurrade alla tallrikar samtidigt"

Två föräldralediga Knivstabor plankade ett koncept i Solna och öppnar snart en barnloppis. De såg ett behov och tänkte: hur svårt kan det vara?

Marie Oskarsson och Natalie Bailey utgör målgruppen själva och tror sig veta vad småbarnsföräldrar vill ha. Till hösten börjar de jobba och plugga igen och då anställer de kanske någon.

Marie Oskarsson och Natalie Bailey utgör målgruppen själva och tror sig veta vad småbarnsföräldrar vill ha. Till hösten börjar de jobba och plugga igen och då anställer de kanske någon.

Foto: Tina Lövrander

Knivsta2019-03-24 10:00

– Barngalgar! Vi behöver jättemycket barngalgar.

Tanken slår Marie Oskarsson när vi pratar om barnloppisen hon och Natalie Bailey håller på att bygga upp i Knivsta. Marie bär dottern Randi, sex månader, i en sele. Natalie har sin åtta månader gamla pojke Julian fastvirad med en bärsjal på magen.

De pratade om idén att starta barnloppis en onsdag, 6 mars.

– Jag sa till Marie: är det inte konstigt att det inte finns någon barnloppis i Knivsta? Kanske ska vi öppna en själva? berättar Natalie Bailey.

Ingen av dem har erfarenhet av att driva företag, men två dagar senare hade de registrerat handelsbolag, skapat en logga och en Facebookgrupp och fått tag på en perfekt lokal. Sedan startade inlämningen. Maries gästrum och halva Natalies vardagsrum är fulla med barnkläder och barnskor.

– Vi har haft otroligt flyt. Vi snurrade alla tallrikar samtidigt och byggde rälsen samtidigt som vi körde tåget, säger Natalie Bailey.

Båda har pluggat i Linköping och bott i Solna. Samtidigt. Men de träffades först när de blev grannar i Knivsta för två år sedan. I deras tidigare hemort Solna finns Råsunda barnkläder, en förmedlingsbutik som är deras förebild och som även har varit ett bollplank för dem.

Lokalen de fått hyra är ett litet hus bredvid Knivsta Bageri & Konditori på Apoteksvägen. Marie låser upp dörren och konstaterar att mycket jobb väntar med att städa och köpa inredning, sortera, märka och hänga kläder. Men båda gillar att jobba.

– Jag måste ha något att göra, annars städar jag sönder huset, säger Marie och skrattar.

De har redan köpt ett par begagnade förvaringsmöbler från Varuförmedlingen Prylar, en butik i Knivsta med samma affärsidé fast med möbler och porslin. Där fick de tips på hur de kan lösa den praktiska hanteringen.

De tänker att de gör något bra på flera sätt.

– Vi hjälper folk att bli av med sina begagnade kläder och underlättar för andra att ge dem nytt liv. Samtidigt bidrar vi med lokalt företagande, hållbarhet och ett mer levande centrum, säger Natalie Bailey.

Dagen innan hon presenterade idén för Marie den där onsdagen i början av mars pejlade hon intresset på Facebook.

– Då fick jag ett hundratal entusiastiska tillrop. Sedan kanske det ändå inte kommer någon, men vi provar fram till jul, säger hon.

– Jag hoppas vi inte går så mycket back, säger Marie Oskarsson.

– Vi tror att det går bra, men om inte så har vi ändå lärt oss att driva ett företag, säger Natalie Bailey.

Ny barnloppis med etablerat koncept

Affärsidé: Förmedling av begagnat. Butiken behåller 60 procent i provision på det som säljs.

Marie Oskarsson

Kommer från: Stockholm.

Familj: Man och två barn.

Gör: Studerar till läkare.

Natalie Bailey

Kommer från: Malmberget.

Familj: Man och tre barn.

Gör: Arbetar som "head of compensation and benefits".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om