– Det började med tal om att bygga en isbana utomhus. Men ska det inte vara tak över den? Och på den vägen är det, säger Tomas Lindgren, projektchef på kommunfastigheter.
I stället för bara en isbana under tak får Knivsta ett 15 000 kvadratmeter stort idrotts- och kulturhus.
Vi står i det som ska bli östra entréhallen.
– Det här tror jag blir ett fantastiskt rum, säger Carina Nordlander, fritidschef och verksamhetschef för CIK.
Men än så länge är allt en stor byggarbetsplats som slamrar och låter. Överallt grejar gubbar i gula reflexvästar och hjälmar. Byggfläktar värmer och bygglampor bländar. Doften av trä dominerar.
Basketkorgarna är redan på plats och i B-hallen håller de på att finslipa träväggen. De två stora sporthallarna i den södra delen blir inflyttningsklara först, enligt planen i april 2019.
– Gatuarbetena är kritiska. Elen har varit trasslig att få fram. Vi måste få vatten och avlopp också. Och snart blir det vinter och tjäle, säger Tomas Lindgren.
Mittendelen göms fortfarande bakom ett blått skynke. Den ska bli klar i oktober 2019 och innehålla restaurang, lokaler för kampsport och scenkonst och tre plan med kontorslokaler.
Scenen är rejält tilltagen, 10 meter djup och 15 meter bred. Högt upp längs väggarna syns början till balkonger. Där uppe blir det en mingelvåning.
– Där äter man snittar och dricker bubbel i pausen, säger Tomas Lindgren.
Vi fortsätter till kontorsplanet som har fönster längs hela väggen mot järnvägen. Ett tåg kommer körande på rälsen.
– Lyssna på tåget. Du hör inte tåget!, säger Tomas Lindgren.
Ishallen ligger i den norra delen som blir klar sist, våren 2020.
CIK är ett lågenergihus, med en massiv trästomme och välisolerat för att kräva så lite uppvärmning som möjligt. Det ska inte anslutas till fjärrvärmenätet, utan värmen som alstras på ismaskinens baksida ska gå in i värmesystemet. Och halva takytan är täckt av solceller som sköter elförsörjningen.
– Bygget är i framkant, säger Tomas Lindgren.
Slutkostnaden för hela bygget inklusive markköp är 382 miljoner kronor enligt prognosen. Det blir 25 000 kronor kvadratmetern. Om någon tycker att det är dyrt så gör Tomas Lindgren en jämförelse med Adolfsbergsskolan som kostade 27 000 kronor kvadratmetern.
– Vi behöver inte skämmas för den här stugan på något sätt, säger han.
– Föreningslivet och ungdomarna längtar efter fler anläggningar och mötesplatser. Vi får mycket kvalitet för pengarna, säger Carina Nordlander.
Hon ser framför sig hur även privatpersoner kommer hit och spelar badminton, har babyrytmik på mattorna i kampsportlokalen dagtid och umgås i kafeterian. Huset är tänkt som en mötesplats för alla.
– Förskolans småttingar kanske hoppar runt här, har fruktstund och tittar på konsten.
Kombinationen idrott och kultur väcker intresse i andra kommuner, liksom arbetet med referensgrupper. Kultur- och idrottsföreningarna var tidigt involverade och diskuterade sina behov. Även skolan, pensionärsföreningar och handikapporganisationer har varit involverade.
– Vi är många som har skapat det här tillsammans, säger Carina Nordlander.
– Förhoppningsvis växer vi inte ur huset på några år, säger Tomas Lindgren.