Veterinär anmäler par för djurplågeri: "Två dygn av lidande"

Ett par i Knivsta misstänks för djurplågeri efter att ha blivit anmälda av en veterinär. Paret nekar till brottet.

Katten var skadad när den kom hem, men blev inte förd till veterinär direkt. Paret valde att låta katten stanna kvar hemma där hon hade diande kattungar och katthonan åt mat, enligt uppgifter i länsstyrelsens anmälan. Katten på bilden är inte samma som nämns i artikeln. (arkivbild)

Katten var skadad när den kom hem, men blev inte förd till veterinär direkt. Paret valde att låta katten stanna kvar hemma där hon hade diande kattungar och katthonan åt mat, enligt uppgifter i länsstyrelsens anmälan. Katten på bilden är inte samma som nämns i artikeln. (arkivbild)

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Knivsta2024-12-06 16:30

Nyheten i korthet

  • Ett par i Knivsta misstänks för djurplågeri efter att ha väntat två dagar med att söka veterinärvård för sin skadade katt, trots råd om att göra det omedelbart.
  • Veterinären som undersökte katten anmälde paret till länsstyrelsen, som i sin tur har vidarebefordrat ärendet till åklagare.
  • Paret riskerar nu att dömas för djurplågeri, ett brott som kan resultera i böter eller upp till två års fängelse.

Att inte åka till veterinär på en gång då husdjuret blir sjukt eller skadat kan innebära brott mot djurskyddslagen. Det har ett par i Knivsta fått erfara.

När parets katt hittades skadad utomhus en dag så ringde ägarna en veterinär som gav rådet att de skulle åka till djursjukhuset direkt, men paret valde att avvakta.

Efter två dagar kunde katten fortfarande inte gå och paret åkte till en veterinär. Veterinären kunde då konstatera att katten var förlamad i bakdelen och röntgenbilder visade att djuret hade frakturer i svansen och bäckenet där fragment från bäckenet lossnat.

undefined
Veterinärer har numera anmälningsplikt och måste informera länsstyrelsen om de upptäcker brister i djurhållning. (arkivbild)

Djurägarna valde då att avliva katten och blev informerade om att de sannolikt har begått ett brott eftersom de väntade med att åka till veterinär.

”De informerades om hur väldigt ont X sannolikt hade haft (...)och att de absolut skulle ha sökt vård direkt – då hade man kunnat bespara henne två dygn av lidande”, skriver veterinären i journalen, uppgifter som länsstyrelsen i sin tur nu har lämnat vidare till åklagare.

Djurägarna motsatte sig anmälan till länsstyrelsen med motiveringen att de är djurvänner och de alltid har tagit hand om sina djur väl. 

Paret svarar länsstyrelsen att de är jätteledsna:

”Hoppet är det sista som vi människor ger upp. Vi trodde självklart att hon skulle klara sig”, skriver de bland annat i ett mejl.

undefined
Katten som troligen blev påkörd av någon hade diande kattungar hemma, men hon var så skadad att en veterinär avlivade henne. Katten på bilden är inte den som nämns i artikeln (arkivbild).

Men länsstyrelsen går på veterinärens linje och brottsanmäler paret.

Motiveringen handlar om att djurägarna har låtit bli att ge sin katt den veterinärvård hon behövde trots att ägarna enligt länsstyrelsens beslut "varit väl medvetna om kattens skick". 

Nu riskerar paret att dömas för djurplågeri, ett brott som kan ge allt från böter upp till två års fängelse.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!