Vattenfall drar tillbaka löfte

I vinter skulle 500 abonnenter utmed en gammal luftledning runt sjön Valloxen bli kvitt problemet med osäker elleverans. Det har Vattenfall lovat. En utdragen bygglovsprocess gör att tidsplanen spricker.

Johnny Karlsson arbetar på Puttes bil, ett av företagen som drabbats.

Johnny Karlsson arbetar på Puttes bil, ett av företagen som drabbats.

Foto: Erik Leijonhufvud

Knivsta2006-10-21 00:01
- Känns tröstlöst att tillståndsbiten stjälpt oss, säger Johnny Ferde som är projektledare på Vattenfall.
Vid årsskiftet damp det ner 60 bygglovsansökningar hos Knivsta kommuns bygg- och miljöenhet. Vattenfall sökte bygglov för transformatorstationer som skulle byggas i anslutning till ett arbete med att ersätta en luftledning runt Valloxen med jordkabel. Nu har det gått 10 månader och fortfarande har inte alla bygglov godkänts.
- I Knivsta har det tagit lång tid, tycker vi. Fördröjningen gör att vi inte kan handla upp entreprenörer. Vi förlorar tid nu när tjälen snart omöjliggör markarbeten, säger Anna Åberg, informatör på Vattenfall.

Liknande ärende
Johnny Ferde jämför med ett liknande bygglovsärende i Norrtälje med ungefär lika många transformatorstationer inblandade.
- Den handläggningen tog tre månader.
Menna Hagstroem är bygglovsarkitekt på Knivsta kommun och väl insatt i Vattenfalls beställning. På en rak fråga om handläggningstiden svarar hon att det inte är bra att det dragit ut på tiden.
- Men vi har gjort vårt bästa, säger Menna Hagstroem.
Hon nämner att en orsak till att hanteringen försenats hänger ihop med att Vattenfall anlitat olika konsulter för att skapa bygglovsansökningar. Kvaliteten har varierat.
- Vissa utplaceringar av transformatorstationer har jag själv inte kunnat hitta. Några har stationer har hamnat på uppenbart olämpliga ställen, utanför fönster och på berg, säger Menna Hagstroem.

Färg och material
Ett annat problem har varit att komma överens om färg och material på byggnaderna. Buden har spretat åt olika håll, och tiden har gått.
- Det kan tyckas trivialt när den enskilda byggnaden inte är så stor. Men det går inte att strössla ut husen, vilket kan påverka landskapsbilden negativt. Och det vore inte roligt om den röda färgen på plåten blir blårosa med tiden.
Menna Hagstroem understryker att besluten rör många instanser: Länsstyrelsen och Roslagsvatten. Hänsyn ska tas till kulturminneslagen och till väglagen. Strandskyddet ska beaktas Och grannar ska få säga sitt.
- Sedan är inte det här det enda ärendet som kommit in till oss i år.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!