Västkustsnipan Josefin fick K-märkning

Som det första landet i Europa har Sverige börjat k-märka fritidsbåtar. En av dessa fritidsbåtar är västkustsnipan Josefin av ek, mahogny och brons som ägs av Knivstabon Arne Sandvärn.

Knivsta2014-02-18 16:00
Sedan 2001 har Satens maritima museer K-märkt fartyg i yrkestrafik, som skutor och fiskefartyg.
I Sverige finns cirka en miljon fritidsbåtar, enligt Statens maritima museum. Sedan maj i år har även 26 fritidsbåtar k-märkts. Många av dem är tillverkade av framstående båtbyggare, med sinne för detaljer, under 1900-talets första hälft.

Ska ge högre status
Få länder har så många äldre träbåtar bevarade som Sverige. Ett syfte med märkningen är att höja statusen för detta kulturarv.
- Vi hoppas att k-märkningen ska göra ett spännande kulturarv mer synligt och höja statusen på den äldre fritidsbåtsflottan, skriver Fredrik Blomqvist, intendent på Sjöhistoriska museet, i ett pressmeddelande.

Viktigt med båtvård
Arne Sandevärn är seniormedlem i Sigtuna båtklubb. Josefin har varit i hans ägo sedan 1970-talet. Han säger att Sigtuna båtklubb har ovanligt många fina träbåtar.
För honom är det viktigt att både bruka och vårda Josefin. Genom åren har det bland annat blivit några turer ut i skärgården.

Vilket skick är hon i?
-Allt träarbete är i stort sett original, annars hade vi inte fått k-märkningen. Men viss utrustning har moderniserats genom åren, bland annat motorn, säger Arne Sandevärn.
Tidsbegränsad K-märkning

Sjöhistoriska museet ingår i Statens maritima museer. Båtägaren söker själv om k-märkningen av fritidsbåt. K-märkningen är tidsbegränsad och pågår mellan mars 2009 och juni 2011.

Det kostar 600 kronor och båtägaren är inte berättigat till bidrag som ägare till kulturhistoriskt värdefulla fartyg har rätt till.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om