Reglerna om varghybrider ses över

Tvärtemot intentionen i lagen går det att importera hundar med hög andel varg-dna lagligt till Sverige. Men nu kan en ändring vara på gång, enligt Helena Elofsson på Jordbruksverket.

Helena Elofsson, djurskyddschef på Jordbruksverket, och ett avlivat får som skadats av en varghund.

Helena Elofsson, djurskyddschef på Jordbruksverket, och ett avlivat får som skadats av en varghund.

Foto: Pressbild/Carl Johansson/Läsarbild

Knivsta2023-10-08 16:30

Varghundar del 2

En konflikt om varghundar pågår i länet, något som UNT tidigare rapporterat om. Sveriges Radios Kaliber avslöjade nyligen att det på grund av en lucka i lagen i Sverige finns varghundar, så kallade wolfdogs, som har hela 95 procent varg i sitt dna.

Enligt ansvariga på Jordbruksverket är tanken med regleringen att det bara ska vara cirka 3 procent varg kvar i de hundar som får ägas i Sverige. Men otydligt skrivna regler gör det möjligt att importera hundar med betydligt högre inslag av varg än så.

undefined
Varghund i Husby-Långhundra.

Varghundar är en stor fara för omgivningen. Det anser flera personer i Husby-Långhundra utanför Knivsta. De levde tidigare i skräck för två varghundar som flera gånger rymde från sitt hägn.

– Myndigheterna måste göra något åt problemet innan något värre händer. Hur långt ska det få gå? Ska de vänta tills något barn blir sönderslitet? säger Petra Ahlgren, en av dem som tidigare bodde granne med varghundarna i Husby-Långhundra och själv blivit jagad av djuren.

Ägaren fick i slutet av 2021 koppeltvång på sina varghundar och har flyttat dem till ett hägn väster om Uppsala. Men efter det har två av varghundarna återigen lyckats rymma, enligt närboende i det nya området. Även där känner sig människor rädda för djuren.

Minst 13 anmälningar har kommit in till polisen och länsstyrelsen sedan 2017. Men ingen har utrett hur hög andel varg-dna som hundarna har och om det är lagligt att ha dem som tamdjur.

undefined
Helena Elofsson, djurskyddschef på Jordbruksverket.

En förklaring till det kan vara att syftet med lagen som finns i dag är att i första hand skydda djuren från att fara illa. Det säger Helena Elofsson, djurskyddschef på Jordbruksverket, till UNT.

– Syftet med dagens förbud mot att hålla varg och hybrider är att skydda individer med vilda inslag som naturlig skygghet, jaktlust och revirhävdelse. Vi på Jordbruksverket är därför positiva till att denna problematik har lyfts och ser nu över föreskriften som reglerar förbudet, säger Helena Elofsson.

Det Jordbruksverket ska titta på är exempelvis om det går att göra tydligare att varghybrider (korsning mellan varg och hund) inte får paras med varandra om de ska importeras till Sverige. De vill se till så att varghybrider bara ska få paras med tamhundar i fem generationer innan djuren får hållas som tamhund i Sverige. Detta för att tamhundarna inte ska få för hög andel av varg-dna.

Kan det också innebära problem för vargstammen om varghundar kommer lösa i länet och parar sig med vanlig varg?

– Ja, det kan orsaka problem för Sveriges vilda vargpopulation om hundar av etablerade hundraser eller hybrider mellan varg och tamhund rymmer och parar sig med vilda vargar, svarar Britt Forsén på Naturvårdsverkets artenhet.

undefined
Ett av de fyra får i Husby-Långhundra som skadades så svårt att de avlivades.

Eftersom alla importerade varghundar är registrerade som tamhundar, så finns i dag inget register över hur många hundar med högre varg-dna än 3 procent som finns inom landets gränser.

Samtidigt är det flera som äger varghundar med låg andel varg-dna som i dag är ledsna över den senaste tidens debatt, där många drar alla varghundar över en kam. I Facebook-gruppen "Svenska Wolfdogs Varghundens vänner" som har över 2 000 medlemmar, skrivs det om att sätta ihop en egen dokumentär om varghundar samt att ta ut sina hundar i ett demonstrationståg för att visa att de är snälla familjehundar.

UNT har sökt ägaren till de aktuella varghundarna i Uppsala län, men hon har avböjt att bli intervjuad.

Fotnot: Varghybrid är en direkt korsning mellan hund och varg. Det är varghybrider samt varghundar som har mer än 3 procent av varg i sitt dna som artikeln avser. Dessa ska inte förväxlas med irländsk varghund som är en helt egen hundras.

Luddig lag

I lagen står att man får äga hundar som är i femte generationen från en varghybrid, det vill säga från en korsning mellan hund och varg. Men det står inte att hybrider inte får korsas med varandra i fem generationer och sedan registreras som hundar för att exporteras från exempelvis USA. När hybrider korsas med varandra får deras valpar en hög procent varg-dna.

I lagen står inte heller hur hög procent varg-dna en hund får ha. Därför finns i dag flera svenska varghundar med 30–95 procent varg-dna.

Karta: Husby-Långhundra
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!