Vann DM i ponnyhoppning

RIDSPORT. Ulrika Johansson-Westman är nybliven distriktsmästare i hoppning på D-ponnyer. Hon tränar sex dagar i veckan och tillbringar all ledig tid med sin ögonsten, ponnyn olle, hemma på gården i Brantshammar.

Knivsta2014-02-18 16:01

Förra söndagen vann 12-åriga Ulrika Johansson-Westman, boende i Vassunda men tävlande för Sigtunabygdens ryttarförening, distriktsmästerskapet i hoppning för D-ponnys. Tävlingen gick i Lätt A, vilket innebar en hopphöjd på 1,10 meter.
- Banan var faktiskt lite klurig med svåra linjer och ganska maxade hinder. Vi hade noll fel i grundomgången, drog på oss en rivning i omhoppningen, men gick runt på en väldigt snabb tid, säger Ulrika Johansson-Westman.
Det räckte till en sjätteplats bland 55 startande. Eftersom de fem som kom före var från andra distrikt än Uppland vann Ulrika Johansson-Westman DM-hoppningen för D-ponnyer i Enköping.

Hon började rida på shetlandsponnyn Puff redan när hon var några år gammal. Och det var hoppning som gällde redan från början.
- Jag tycker det är roligare än dressyr. Det är mer fart och fläkt i hoppning, säger hon.
Efter A-ponnyn Puff har hon ridit tre B-ponnyer: Miss Pamela, Ainee och Simon. I våras köpte familjen D-ponnyn Munsboro O´Donell, kallad Olle.
- Vi såg Olle i Heby i november förra året och köpte honom i februari. Han var snäll, bra att rida och hoppade bra. Han blev min lilla ögonsten redan från början, säger Ulrika Johansson-Westman.

Olle är en av ungeför 20 hästar på den egna gården Brantshammar i Vassunda. De flesta hästarna tillhör familjen, men det finns även några inackorderade. Att bo precis intill stallet, där mamma Anette även jobbar, är naturligtvis en stor fördel för en hästintresserad tjej som Ulrika.
- Jag brukar gå ner och borsta Olle och ge honom lite morötter när jag kan. Normalt sett blir det aldrig på mornarna, men nu när det är lov så är jag hos honom även på förmiddagarna, säger Ulrika Johansson-Westman.
Hon gillar att vara i stallet och pyssla om sin ögonsten, putsa hans saker och tvätta benskydden.
- Om de är riktigt skitiga kan det vara tråkigt att göra rent dem, men för det mesta är allt roligt, säger hon.

De tränar sex dagar i veckan. Upplägget varierar såväl som vilka dagar de kör, bland annat beroende på när de tävlar.
- Det kan vara hoppning, ibland är vi i skogen, eller så trimmar jag honom i markarbete för att bli bättre i lydnad, säger hon.
De började tävla på 90 centimeter. Nu har de gjort fyra felfria rundor på 1.10-hinder i Lätt A.
- Nästa år ska vi satsa på Medelsvår B och hopphöjden 1,20 meter. Jag hoppas att Olle klarar det så vi om några år kan gå upp på 1,30-hinder, säger Ulrika Johansson-Westman.
Det långsiktiga målet är nämligen att ställa upp i ponny-SM, där hindren ligger på 1,30 i grundomgången och 1,35 i omhoppningen. Eftersom man får vara upp till 18 år som ponnyryttare finns det gott om tid att nå dit.

Ponnyfakta

Klassificering
Ponnyhästar kategoriseras efter sin mankehöjd. Manken sitter precis framför där sadeln placeras och höjden mäts när hästarna är fyra, sex och åtta år gamla hos en auktoriserad mätman på en veterinärklinik.

A-ponny
Shetlandsponnyer

B-ponny
Mankehöjd på 120-130 cm

C-ponny
Mankehöjd på 130-140 cm

D-ponny
Mankehöjd på 140-148 cm


Tävlingsnivåer
Hopptävlingar kategoriseras som Lätta, Medelsvåra och Svåra för repsektive klass utifrån hästarnas storlek. För D-ponnys gäller följande:

90 centimeter
= Lätt C

100 centimeter
= Lätt B

110 centimeter
= Lätt A

120 centimeter
= Medelsvår B

130 centimeter
= Medelsvår A

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om