Klass 9A på Thunmanskolan i Knivsta skippade det där med att sälja salami, underkläder eller kakor. I stället röstade de för att ingå i ett pilotprojekt för det nystartade sociala företaget One from All. Nu är de i full färd med att försöka få familj, släktingar, grannar och vänner att skänka pengar. Två utvalda hjälporganisationer får hälften av vad de samlar in. Resten får klassen behålla.
– Det blir mer pengar till klassen än om de skulle ha försäljning, säger Mikaela Hincks.
Hon är mamma till en av eleverna och driver One from All tillsammans med sin barndomsvän Cornelia Eneroth, som är initiativtagare.
Tanken är att starta en fond och förmå företag som vill ta socialt ansvar att bidra till den. För varje krona en klass samlar in, bidrar fonden med en krona. Totalt får då klassen och hjälporganisationen en krona var.
– Matchningsfonden är inte igång ännu. För att kunna närma sig investerare behöver man ett pilotprojekt. Investerare kan vara försiktiga i början, så vi planterar där vi har kontroll, säger Mikaela Hincks.
Cornelia Eneroth är egen företagare inom företagsutveckling och Mikaela Hincks arbetar som flygvärdinna och föreläser om interkulturella möten.
Att Cornelia drog med sin barndomsvän i detta beror bland annat på att Mikaela redan arbetar med välgörenhet. Hon är en av de "flygande packåsnorna" på British Airways. Säg att hon ska flyga till New Dehli, då kan hon passa på att ta med en resväska med kläder, skor eller annat som någon vill skänka till exempelvis ett barnhem.
– Jag släpar med väskan till hotellet där någon hämtar upp den. Det här är stort på British Airways och ger jobbet en annan dimension, säger hon.
Företaget One from All registrerades i somras. Namnet kommer från något Cornelia Eneroths då 13-åriga dotter sa: "Tänk om alla i Sverige gav en krona var, vad mycket bra man skulle kunna göra då."
– Jag tror det finns en liten filantrop i de flesta människor, säger Mikaela Hincks.
Hon har förklarat för eleverna på Thunmanskolan att om de vill satsa på det här måste de brinna för det.
– De måste prata med dem de samlar in pengar från och förklara vart pengarna ska gå och varför de behövs, säger hon.
Klassen valde att stödja två svenska välgörenhetsorganisationer, Make a change och Project Nima. På mindre än en vecka har de samlat in 3 000 kronor. Pilotprojektet pågår till 18 november.