Väggbyggare som visar växtkraft

För ett år sedan etablerade sig Elementum eco i Knivsta. Omsättningen har ökat snabbt och ett samarbete med kommunen har skapat nya ­möjligheter att växa.

Sven-Bertil Odelmark, regionchef Elementum.

Sven-Bertil Odelmark, regionchef Elementum.

Foto: Camilla Pålsson

Knivsta2017-11-19 10:00

Elementum eco AB bygger ekoväggar, specialgjorda för att spara energi som uppfyller de nya kraven från EU. Huvudinriktningen av produktionen är väggar som ska användas till att restaurera ­bostäder byggda på 60–70-talet.

– Många av dessa bostäder läcker värme och 40 procent av energiförbrukningen går åt till uppvärmning. Vi har också tagit fram en lösning för nyproduktion med utfackningsväggar, då vi ser att många hellre bygger nya hus än restaurerar, säger Sven-Bertil Odelmark, regionchef på Elementum.

2020 kommer nya krav till Sverige på hur husväggar ska vara byggda. Det är europadirektiv som träder i kraft för att spara på miljön och energin. Det är ett behov som numera Knivstabaserade företaget Elementum vill hjälpa byggindustrin att åtgärda.

Elementum har funnits sedan 2012 och har sitt huvudkontor i Bollebygd. I dag omsätter man 40 miljoner kronor. Det är en ökning med 60 procent jämfört med förra året. En stor del av den ökningen beror på den nya etableringen i Knivsta 2016.

– Det var bestämt att vi skulle starta produktion i Stockholmsområdet. Vi ville ha något som låg mellan Stockholm och Uppsala. Geografiskt kändes Knivsta perfekt. Vi kom i kontakt med Curt Thärnström som äger Marma företagsby i Lagga och lokalerna passade oss mycket bra.

På produktionsgolvet är det full aktivitet. Väggramar monteras ihop. Fylls med isolering. Väggar sätts på sidorna, plastas in och görs redo för avfärd till kund.

Arbetstempot är högt men stämningen god. Att ha en bra arbetsmiljö är något företaget lägger stor vikt vid.

– Vi jobbar bara med fast anställda. I byggbranschen är det vanligt med projektanställningar och att man hyr in tillfällig personal. Vi tror att mycket av vår framgång beror på att vi har fast personal och kollektivavtal. Vi strävar efter en 100 procent bra arbetsmiljö och hög kvalitet på väggarna vi bygger, säger Sven-Bertil Odelmark.

Företaget har drygt 25 anställda, ­varav nio finns i produktionen i Knivsta. Målet är att nästa år ha utökat till 16–17 anställda i Knivsta.

Att fylla personalbehovet är prioritet ett nu för Elementum och kontakten med Knivsta kommun viktig.

– Vi är i en intensiv uppbyggningsfas och utbytet med kommunen är att få hjälp med att hitta produktionspersonal. Vi har fått fin stöttning och kommunikationen har varit snabb och effektiv. Nästa steg blir sedan att utvidga nätverkandet.

Knivsta utsågstidigare i höst av Svenskt näringsliv till Uppsala läns bästa kommun när det gäller företagsklimat.

– Målet för oss är att skapa samverkan mellan företagare och kommunen. Att vägen blir kort för folk att träffas och utbyta idéer och möjligheter. Så att saker kan hända. Vi ordnar företagsträffar och strävar efter att näringlivsaktörer, inkluderat politiker, kommun och berörda tjänstemän, ska jobba mer tillsammans, säger Kent Ryberg, näringslivsutvecklare i Knivsta kommun.

FEM STEG TILL BÄTTRE FÖRETAGSKLIMAT

1. Se befintliga företag som goda referenser för orten. Håll tät kontakt mellan företagen och kommunen.

2. Var lyhörd för företagens idéer och behov.

3. Skapa möjligheter och forum för nätverkande och samverkan, både företagen sinsemellan och mellan företag och kommun.

4. Samverka mellan de olika näringlivsaktörerna som finns på orten såsom Företagarförening, Nyföretagarcentrum, Almi, kommunen, politiker, berörda tjänstemän samt Arbetsförmedlingen.

5. Använd olika nyckeltal och mätningar som stöd för utveckling. Mät. Följ upp. Förbättra.

Källa: Kent Ryberg, näringlivsutvecklare Knivsta kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!