Telefonledningen vid Knivstaån skadades hösten 2010 när markägaren Knivsta kommun lät jämna ut åns östra strand för att betesdjur lättare ska kunna dricka ur ån.
Gredelby hage har stora naturvärden. I fjol upptäcktes den sällsynta ängsgentianan på den plats maskinerna kört.
-Det är inom det botaniskt sett mest värdefulla området som maskinerna har kört. Redan i fjol var Telia och körde i område och orsakade markskador, vilket jag påpekade, säjer Ulf Swensson.
Ängsgentiana är en sällsynt juvel i den svenska floran. Den är fridlyst och hotad på grund av att dess livsmiljöer förstörs eller växer igen.
Längs den sträcka har entreprenören plogat och lagt ut ett lager av stengross på marken. Större delen har tagits bort efter kritik från Knivsta kommun. Hur det grus som ligger kvar kommer att påverka växtligheten vet inte Ulf Swensson.
Hela Gredelby hage, 15 hektar stort, är registrerat som fornlämningsområde. I området finns bland annat forntida inhägnader som vanligtvis dateras till århundradens efter Kristi födelse. Det finns även lämningar som Riksantikvarieämbetet är osäkra på, så kallade bevakningsobjekt.
På flera platser har entreprenadmaskiner orsakat markskador. Bland annat har flera kvadratmeter grässvål med upp till 20 centimeter underliggande jordlager skalats bort. Det är samma område som ängsgentianan växer i.
När tidningen var på plats den 17 mars var arbetet vid ån inte klart och flera schakt stod öppna.
Ulf Swensson kräver nu att arbetet stoppas.
-Nu när tjälen försvinner blir det omöjligt att köra genom hagen utan att mer markskador uppstår. Det som återstår att göra får entreprenören göra nattetid då minusgrader gör marken någorlunda hård och körbar, säger han.