Josefin Edling, park- och naturansvarig vid Knivsta kommun, fick av en slump höra talas om vägen i torsdags:
– Jag visste att ledningen skulle lagas, men inte när. Då jag fick höra att arbetena påbörjats och att entreprenören gjort en väg av stenkross genom östra delen av hagområdet åkte jag dit för att se med egna ögon vad som hänt, säger Josefin Edling.
Vad hon såg gjorde henne inte glad. När UNT når henne och hon varit i kontakt med entreprenören, var hon fortfarande inte glad, men hade ändå goda förhoppningar om att det mesta av skadorna i naturhagarna skulle kunna åtgärdas:
– Entreprenören har gjort ett stort misstag, men där finns också en god vilja till samarbete och önskan att rätta till det som gått fel. De kommer att skrapa bort så mycket som går av stenkrosset utan att skada underliggande jordlager nu när snön ligger kvar. Och längre fram i vår får resterande kross plockas bort för hand eller med kratta och kärras bort, säger Josefin Edling.
Gredelby hagar och Trunsta träsk ligger norr om Knivsta samhälle och är ett mycket uppskattat fritids- och rekreationsområde. Den gamla betes- och åkermarken och delar av det som tidigare var Trunstasjön, har sedan 2005 restaurerats med hjälp av bidrag från bland annat länsstyrelsen och Upplandsstiftelsen och med många ideella arbetstimmar från entusiastiska Knivstabor. Marken ägs av Knivsta kommun och avsikten är att göra Gredelby hagar och Trunsta träsk till naturreservat.
En av dem som varit mycket aktiva i arbetet med restaureringen är Ulf Swenson, Knivstabo och botaniker vid Naturhistoriska riksmuseet.
– Det som hänt är bedrövligt. En väg av stenkross från Kolugnsvägen över hagen och ned till Knivstaån, kanske 500 meter genom den ur växtsynpunkt mest värdefulla delen av området. Vi har hittat flera rödlistade arter där sedan området röjts och börjat återställas, bland annat toppjungfrulin och ängsgentiana, säger Ulf Swenson.
Telefonledningen skadades i höstas när stränderna mot Knivstaån släntades av så att betesdjuren i hagarna skulle kunna komma ned till vattnet.
– Jag felanmälde ledningen, och var väldigt tydlig med att det är ett värdefullt naturområde när jag gjorde anmälan. Det måste ha blivit en miss i kommunikationerna mellan Telia som äger ledningarna och deras entreprenör. Men oavsett det så skulle naturligtvis markägaren, kommunen, ha kontaktats innan ingrepp i form av en väg gjordes, säger Josefin Edling.