Utbyggnad av Långhundraskolan kan stoppas

Nyheter. Det blir antagligen ingen utbyggnad av skolan i Husby Långhundra. Beslutet att stoppa byggplanerna är visserligen inte tagna. Men enligt utbildningsnämndens ordförande, Klas Bergström (M), läggs sannolikt planerna på is.

Knivsta2014-02-18 15:51

-Utbildningsnämnden har begärt att kommunstyrelsen avbryter arbetet med utbyggnad av Långhundra skola. Skälen till detta är dels att utbyggnadsförslaget blev för dyrt i förhållande till budget och till hur stor utbyggnaden faktiskt blev, säger Utbildningsnämndens ordförande, Klas Bergström (M).

I september 2010 föreslog utbildningsnämnden en utbyggnad av Långhundra skola. Tanken var bland annat att öka samverkan mellan personal och avdelningar. En annan motivering till förslaget var att skolan skulle få en egen matsal istället för den fristående byggnad, med matsal, som kommunen idag hyr. Utbyggnaden, som skulle ha påbörjats under 2011, skulle innebära en hyresbesparing på 170 000 kronor per år för kommunen, enligt handlingarna.

I februari 2011 gav kommunstyrelsen Kommunfastigheter AB i uppdrag att köpa intilliggande mark och genomföra byggplanerna.

 
Vad händer med de 20 miljoner kronor som i februari 2011 fanns avsatta till ombyggnationen?
-Medel avsatta i investeringsbudget säger egentligen ingenting om de årliga driftkostnaderna och det är de som är bekymmersamma, säger Klas Bergström.

Är inte delar av Långhundraskolans lokaler i dåligt skick?
-Vi hyr en intilliggande byggnad av Svenska kyrkan. Där finns bland annat matsal. Det har ryktats om att den skulle vara i dåligt skick men jag känner inte till att det verkligen skulle vara så att lokalen är olämplig.

Som tidningen tidigare skrivit har det diskuterats att slå ihop mindre skolor till större enheter, vilket enligt Klas Bergström är en förutsättning för att klara behörighetskraven enligt den nya skollagen. Alternativet är att lärare får åka runt mellan skolor och undervisa. Att äldre elever skjutsas med skolbuss till centrala Knivsta tror han inte blir några problem.
– Jag tror att det är värdefullt för små barn att finnas nära hemmet men jag tror också att många barn med stigande ålder tycker att det är positivt att komma till en större skola. Jag har inte märkt av något generellt motstånd från föräldrar mot att barn går i skolan i Knivsta men naturligtvis tror jag att det finns de olika uppfattningar. För mig är det viktigaste att barnen får en bra utbildning, säger han.

Anders Eskhult (C) är mycket kritisk till förslaget.
– Det här accepterar inte vi inom Centern. Vi tror inte på stora enheter och att buffra elever. Dessutom är det så att det som inte utvecklas riskerar att avvecklas, säger han.

Han säger att Centern och den övriga borgerliga majoriteten helt är oense i frågan. Han sågar argumentet om bristande behörighetskrav, som han anser går att lösa på annat sätt, och menar även att en utbyggnad av Långhundra skola kan göras betydligt billigare än de beräkningar som gjorts.
– Småskolorna på vår landsbygd är centralpunkter. Studieresultaten på Långhundra och andra småskolor i kommunen är höga.  Jag vågar påstå att alla elever blir sedda där. Det visar de kvalitetsuppföljningar som har gjorts, säger Anders Eskhult.

Frågan om Långhundraskolans byggplaner kommer att behandlas i utbildningsnämndens internbudget nu i september. När själva beslutat tas är osäkert, enligt Klas Bergström.

Fakta.
Långhundraskolan byggdes 1961 och har idag cirka 100 elever från förskola och upp till årkurs 6. Förskolan ligger intill skolan.
Reformen med den nya skollagen innebär bland annat att alla lärare måste ha behörighet. Från och med 2015 får obehöriga lärare inte sätta betyg.

Källa: Knivsta kommun, Skolverket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!