Ur utmattning spirade mikrobladföretag

Teresa Sigurdsson skulle hitta tillbaka till arbetsmarknaden efter sin utmattning startade hon en mikrobladsfarm. I dag, ett år efter starten, försöker hon hitta tillbaka till restaurangkunderna efter coronapandemin.

Kunskapen om mikrobladsodling har Teresa Sigurdsson tillskansat sig från "många timmar på Youtube och från många artiklar".

Kunskapen om mikrobladsodling har Teresa Sigurdsson tillskansat sig från "många timmar på Youtube och från många artiklar".

Foto: David Johansson

Knivsta2020-09-17 16:00

I ett förråd intill Teresa Sigurdssons carport i Knivsta ryms en farm i miniformat. Små, små blad av rädisa, broccoli, ruccola, smörgåskrasse och senap samsas på brickor som står uppradade längs ena väggen. 

– Mikroblad är stort i USA och Kanada. Det är ett yteffektivt sätt att odla på och ett tacksamt sätt att få i sig näring på eftersom de innehåller hysteriskt mycket av det, säger Teresa Sigurdsson.

Det är snart ett år sedan hon startade företaget Spira mikroblad. Dessförinnan hade hon varit sjukskriven till följd av utmattning i 1,5 år. 

– Jag var väldigt dålig och förstod att jag inte skulle kunna komma tillbaka till ett kontorsjobb igen. Jag funderade på vad jag kunde göra i stället och eftersom odling är ett stort intresse blev det det här. 

undefined
Ungefär sju dagar tar det för mikrobladen att växa upp efter att fröna såtts.

Första batchen mikroblad leverade Teresa Sigurdsson till konferenscentret Nova Park, som blev hennes första kund. Fler restauranger visade också intresse för produkterna – men så kom coronapandemin.

– Pang, sa det bara så slogs alla dörrar igen.

Det blev ett tufft slag för Teresa som just kämpat sig tillbaka efter sin sjukdomstid. Kärleken till odlingen gjorde det dock lätt att motivera sig till att fortsätta, berättar hon. I stället för att leverera till restauranger riktade hon in sig på att sälja direkt till konsumenter via konceptet Reko-ring. Det började med Reko-ring Uppsala, sedan var Teresa med och startade Reko-ring Knivsta. De senaste veckorna har hon testat att sälja på ytterligare tre orter.

– Reko-ring är ett otroligt positivt sammanhang, det är roligt att komma dit och träffa andra producenter och konsumenter. Men jag tror inte att jag fixar fem utlämningar, det tar mycket på krafterna.

undefined
Teresa åker ofta kollektivt när hon ska lämna ut sina produkter och fraktar då både mikrobladen och bord på en pirra.

Teresa Sigurdssons förhoppning är att dörrarna till restaurangerna snart ska öppnas, så hon kan leverera mer till dem igen. Men samtidigt som hon vill öka volymen och lönsamheten på sin odling är den primära visionen att hålla kvar vid hantverket som odlingen innebär för henne i dag och inte automatisera särskilt mycket. 

undefined
Teresa beskriver mikroblad som "det gröna strösslet på restauranger". "Jag använder det till allt – i och på omeletter, på pasta, pizza och i smoothies".

– Jag vill göra mycket med händerna för att inte tappa kontakten med mikrobladen. Att se frö groddas och sedan spira om och om igen gav mig någonting i min sjukdomsprocess. Fröernas livskraft gav mig hopp om att det fanns inom mig också.

undefined
Teresa sätter fröna för hand.
undefined
"Min vision är inte att jag ska bli rik på det här, men jag satsar ändå på att expandera så mycket jag kan med de förutsättningar jag har", säger Teresa Sigurdsson, vd och grundare av Spira mikroblad.
undefined
Eftersom odlingsbrickorna står staplade på varandra de första dygnen får det plats med många mikroblad i förrådet.
undefined
Fröna gror under ljuskällor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!