Uppförandekod hindrade inte hätsk debatt

Den sydvästra del av Lunsen som ligger i Knivsta kommun kommer inte att bli naturreservat. Det står klart efter en hetsig debatt och ett oenigt beslut i Knivsta kommunfullmäktige.

Det blir inget naturreservat i sydvästra delen av Lunsen. Knivsta kommunfullmäktige röstade ned förslaget med 16 röster mot 14.

Det blir inget naturreservat i sydvästra delen av Lunsen. Knivsta kommunfullmäktige röstade ned förslaget med 16 röster mot 14.

Foto: Fredrik Jonson

Knivsta2018-01-31 09:00

Debatten om att bilda naturreservat kom att föras i ett sådant tonläge att ledamöter fick påminna om den överenskommelse om en uppförandekod för förtroendevalda som gruppledarna för samtliga partier utom SD undertecknat då mötet inleddes.

Sakfrågan handlade om en motion inlämnad av Kenneth Gunnar (Knivsta.nu) i april 2016. Motionären ville att kommunen aktivt arbetar för att även Knivstas del av Lunsen blir naturreservat. I tjänsteskrivelsen konstateras att en reservatsbildning skulle vara högt prioriterad men att förvaltningen saknar resurser och personal att arbeta med detta.

Oenigheten om Lunsenreservat var tydlig redan i kommunstyrelsen och kvarstod i fullmäktige där alliansen och SD röstade på avslag för motionen, medan kvartetten (MP, Knivsta.nu, MP och S) och V yrkade bifall.

Debatten inför beslutet har beskrivits som ”smutsig” och ”hätsk”.

Kenneth Gunnar som skrev motionen om fullbordande av Lunsenreservatet är också kommunfullmäktiges ordförande:

– Några ledamöter kom på kollisionskurs, och som ordförande har jag kanske tidigare varit för snäll. Jag hoppas att uppförandekoden bidrar till ett bättre debattklimat, säger Kenneth Gunnar.

Gunnar Larsson, gruppledare och en av SD:s två ordinarie fullmäktigeledamöter, förklarade varför han inte skrev under dokumentet om uppförandekod för förtroendevalda:

– Man behöver väl inte en manual för att kunna umgås. Behandla andra som du själv vill bli behandlad är en bra utgångspunkt.

Lunsen och uppförandekoden

Hela Lunsen omfattar cirka 35 kvadratkilometer och är ett sammanhängande skogsområde sydost om Uppsala. Den del av Lunsen som ligger inom Uppsala kommun är naturreservat sedan 2003.

När Knivsta blev en egen kommun avstannade arbetet med reservatsbildning i dess del av Lunsen. Skogen där ägs av ett 15-tal markägare. SLU och Naturvårdsverket äger ungefär hälften av marken.

Överenskommelsen om uppförandekod tar bland upp att förtroendevalda ska kunna procedurregler och följa dem, visa varandra respekt, verka ärligt och tydligt i beslutsprocesser och ”skapa och vidmakthålla ett gott klimat i politiken”.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om