I dag ligger ansvaret för arbetsmarknadsfrågor utspritt i olika delar av kommunen. Martin Persson Lirén, områdeschef på Vård- och omsorgskontoret, säger att man nu vill anställa en projektledare i två år ”som, så att säga, har arbetsmarknadskepsen på sig hela tiden”.
– Vi behöver någon som jobbar operativt och som också knyter ihop de här olika kontoren och håller i kontakten med Arbetsförmedlingen.
Målet är att effektivisera stödet till arbetssökande och förebygga långtidsarbetslöshet. Knivsta kommun har lägre arbetslöshet jämfört med många andra kommuner, men enligt siffror från Arbetsförmedlingen har unga som stått utan arbete i mer än sex månader ökat med 193 procent på ett år.
– Pandemin har så klart satt extra fokus på att jobba med det här, säger Martin Persson Lirén.
Är det därför som ni gör det nu?
– Jag skulle säga att vi hade behövt göra det ändå. Men det har blivit ännu mer strategiskt viktigt nu när vi ser hur arbetslösheten särskilt slår mot de unga.
Hoppas ni inte ganska mycket på projektet om en person ska minska ungdomsarbetslösheten?
– Haha, nej, det är ju inte bara den personen så klart som ska lyckas med det. Då hoppas man för mycket. Även andra verksamheter jobbar med det här, men projektledaren har det operativa ansvaret.
Förhoppningen är att personen ska vara på plats i sommar. Kommunen har sökt statligt bidrag för projektet via Delegationen för unga och nyanlända till arbete (Dua).