Samtidigt som de yngsta får allt mer avancerade kunskaper har 1,1 miljoner personer i Sverige aldrig använt internet. De flesta är äldre.
Ideella organisationer håller i nybörjarkurser och it-kaféer för att göra dem mer delaktiga.
I Knivsta finns it-verkstaden, inrymd i ett hörn av biblioteket.Här är öppet varje tisdag kväll för den som vill komma och lära sig mer, ställa frågor eller få hjälp med olika installationer.
Just den här tisdagen har kursledaren Kalle Tännérus temakväll och det ska handla om surfplattor, smarta mobiler och appar. Efter en kvart sitter sju entusiastiska deltagare runt bordet och lyssnar uppmärksamt.
– Jag är här för att lära mig låna e-böcker, jag spelar även bridge, löser korsord och kollar på SVT play i surfplattan, berättar Gunilla Sundén som precis köpt en egen ipad. Maken Lars sitter bredvid och har sin surfplatta igång redan.
Kalle Tännérus berättar att frågorna kan variera.
– Frågor om hur man använder Windows 8 är vanliga, liksom hur man hanterar surfplattor och smarta telefoner.
Dick Janzon är här för att veta mer om Facebook.
– Jag vill lära mig hur man skyddar sina bilder om man lägger ut dem, säger han.
För Kerstin Fritzson är surfplattan nödvändig. Hon är synskadad och tack vare att man kan förstora texten på plattan läser hon mycket i den.
– Jag hoppas få hjälp nu att ladda ner en talboksapp, säger hon.
Läser gärna e-böcker
Kalle Tännérus går igenom de väsentligaste vad gäller användningen av surfplattor och appar. Hela gänget lyssnar koncentrerat. Att det finns någonstans att ta vägen med sina frågor och sin dataovana känns tryggt, förmedlar många av dem. De flesta har upptäckt just fördelen med att läsa böcker digitalt.
– Det är jättebra, särskilt på nätterna. Man kan läsa utan att behöva ha lyset tänt, säger Margareta Andersson.
Vi förflyttar oss till en annan miljö. Det är onsdag eftermiddag och Oliver Axelsson befinner sig på Råbergsskolan i Rosersberg. Framför honom i klassrummet sitter några nio- till elvaåriga fritidselever vid varsin dator. De ska bygga ett pingisliknande dataspel i ett förenklat programeringsprogram.
– Då ska vi rita vår plattform, säger han.
Oliver Axelsson går sista året på IT-programmet med samhällsinriktning på Arlandagymnasiet.
– Det bästa är att man får använda sin fantasi, säger fjärdeklassaren Alexander Thorell.
Hans klasskompis Ellinor Sköld håller med. Hon är den enda tjejen som deltar i kursen.
– De andra tjejerna är mer inne på hästar och kläder.
Tvååringar nätsurfar
Enligt rapporten ”Svenskarna och internet” från 2013 nätsurfar 45 procent av tvååringarna. Ellinor Sköld och Alexander Thorell var sex år när de började vara ute på internet och i dag sitter de vid datorn någon gång i veckan.
– När jag blir galen efter en match på Minecraft går jag ut på internet och tittar på bilder på söta djur, säger Ellinor Sköld.
Oliver Axelsson fortsätter att instruera eleverna.
– Då ändrar vi Y med tio.
Samarbetet mellan skolorna är ett initiativ av rektorerna som har pågått sedan årsskiftet. Oliver Axelsson hoppas få undervisa på Råbergsskolan tills han tar studenten.
– Jag får se om läraryrket passar mig och lär mig mer om programmering själv.