Unga är fulla varje månad
Var tredje niondeklassare i Knivsta dricker sig berusad minst en gång i månaden. Var sjätte kille har testat narkotika. Sedan i våras jobbar Paula Lindqvist Grinde som samordnare för kommunens drogförebyggande arbete. Hon har ett digert arbete framför sig.
Underlaget var bland annat hämtat från landstingets undersökning Liv och Hälsa Ung där samtliga elever i årskurs sju och nio på Thunmanskolan, Margarethaskolan och Alsike skola, liksom elever från hela länet, tillfrågats om sina levnadsvanor. Svaren ger en tydlig bild av att högstadieåren är inkörsporten till olika former av drogberoende.
Rökningen har ökat
Resultatet visar också att ungefär hälften av alla som svarade aldrig har testat alkohol.
I årskurs sju finns det i princip inga killar i Knivsta som röker dagligen, medan andelen tjejer är tre procent. Bland niondeklassarna uppger däremot elva procent av killarna att de röker varje dag, vilket är en fyrdubbling sedan den förra undersökningen 2007, och fyra procent högre än länssnittet. Bland tjejerna i nian har rökningen minskat från sex till fyra procent de senaste två åren.
Undersökningen slår fast att det finns ett samband mellan allmänt välbefinnande och rökning, där rökfria mår bäst och de som röker mest mår sämst. Dessutom kan man se att det finns ett samband mellan rökning och sämre trivsel i skolan samt mer skolk.
När det gäller alkohol är det fem gånger vanligare bland tjejer i sjuan att de dricker sig berusade än att de jämngamla killarna gör det. En anledning kan vara att tjejerna generellt umgås med äldre killar som konsumerar mer alkohol. Det rör sig om fem procent av tjejerna och en procent av killarna.
"Många börjar testa droger"
I nian är motsvarande siffra för båda könen knappt var tredje elev, den högsta siffran i Uppsala län. Precis som när det gäller rökning slår undersökningen fast att de som inte dricker mår bäst, medan de som dricker mycket mår sämst.
- Siffrorna är inte exeptionella. Det ser ut ungefär så här i många kommuner. Men högstadiet är en period då många börjar testa droger. Därför måste insatserna komma tidigare. Det är också viktigt att ha kunskap om vilka metoder som fungerar. Att få besök av en före detta missbrukare som är drogfri kan till och med vara kontraproduktivt, då man kan få uppfattningen av att denna person inte verkar tagit skada av sitt missbruk och kanske till och med framstår som lite cool, säger Paula Lindqvist Grinde.
Gör föräldrarna delaktiga
Enligt henne gäller det att involvera föräldrar tidigt för att minska efterfrågan och tillgängligheten.
- En framgångsrik metod är att föräldrarna i sjuan gör en överenskommelse med varandra om att inte erbjuda varken egna eller andras barn alkohol under de tre högstadieåren. Man kan även bestämma gemensamma utetider och att alltid kontakta kompisens föräldrar om det egna barnet vill sova över.
Uppföljning sker på varje föräldramöte. Forskning visar att debutåldern höjs och att alkoholintaget minskar med 25-50 procent, säger hon.
Liv och Hälsa Ung visar att var fjärde tjej i årskurs nio får alkoholen av sina föräldrar, blir bjuden av en vuxen alternativt att en vuxen köper ut åt dem.
Hälften kan köpa narkotika
Även siffrorna för narkotikaanvändningen är alarmerande. Var sjätte kille, eller 17 procent, i årskurs nio har provat narkotika.
Det är en rejäl ökning sedan 2007, och klart högre än länets snittsiffra bland killar på tio procent. Hos flickorna har det däremot skett en liten minskning från tio till sex procent.
När det gäller tillgången på narkotika i Knivsta svarar 44 procent av de killar som deltog i undersökningen att de känner någon person som kan sälja eller ge dem narkotika. Motsvarande siffra för flickorna är 28 procent.
"Det går att förändra vanor"
Nästan alla som provat på cannabis missbrukar redan andra droger. De flesta röker och en tredjedel av de som dricker säger nämligen att de även provat på narkotika.
- Vi måste jobba på alla fronter. Föräldrar har ett stort ansvar när det gäller att sätta tydliga gränser, våga ställa frågor, men också att lyssna på sina barn. Vi vet att det inte går att förändra vanor och attityder över en natt. Det är ett långsiktigt arbete som kräver att många engagerar sig och hjälper till. Upptaktsträffen på Nova Park var en inledning. Den 19 februari blir det en uppföljningsdag för kommunens politiker och tjänstemän, säger Paula Lindqvist Grinde.
Rökte första gången
12 år eller yngre: 40%
13-15 år: 50%
16 år och äldre: 10%
Drack alkohol första gången
12 år eller yngre: 15%
13-15 år: 75%
16 år och äldre: 10%
Provade narkotika första gången
13-15 år: 50%
16 år eller äldre: 50%
12 år eller yngre: 40%
13-15 år: 50%
16 år och äldre: 10%
Drack alkohol första gången
12 år eller yngre: 15%
13-15 år: 75%
16 år och äldre: 10%
Provade narkotika första gången
13-15 år: 50%
16 år eller äldre: 50%
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!