Shekarabi, som är bosatt i Knivsta, pendlar till jobbet varje dag och har den senaste tiden uppmärksammat problemet med biljettstrulet på pendeln.
Orsaken till att han anmäler är att han vill ha stopp på UL:s bötfällningar på sträckan Uppsala–Stockholm. Han menar att böterna på maxbeloppet 1 200 kronor strider mot konsumenträttslagen eftersom resenärerna försöker, men inte kan, köpa rätt biljett.
– UL erkänner att det finns brister i systemet, men fortsätter ändå bötfälla resenärer som försöker göra rätt för sig. Och inte blir det bättre av att Johan Örjes (C), ordförande i kollektivtrafiknämnden, kallade dem för fuskåkare i en debattartikel nyligen, säger Ardalan Shekarabi.
Han tar bland annat upp problemet med att man kan åka på tiokort från Uppsala till Stockholm, men måste lösa annan biljett för hemresan då det inte finns automater att stämpla kortet i på Stockholms central.
– Så här skulle det inte få gå till i ett privat företag. Landstinget verkar tycka att resenärerna ska anpassa sig till systemet, när det rimligen borde vara tvärtom, säger Ardalan Shekarabi.
Shekarabi har initierat en interpellationsdebatt med infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd den 15 april i samma fråga.
Johan Örjes (C), ordförande i Kollektivtrafiknämnden, menar att större delen av dem som bötfällts också faktiskt har gjort fel.
– Det här är inget stort problem. De som har misslyckats med att köpa rätt biljett fast de försökt, kan överklaga. UL jobbar nu med att komma till rätta med de tekniska problemen. Frågan kommer att diskuteras på nästa nämndmöte, säger Johan Örjes.
Johan Wadman, trafikdirektör på UL, välkomnar granskningen.
– Det är bra att Konsumentverket tittar på detta, i övrigt har jag inga synpunkter, säger han.