Tvångsinlösen av fastigheter kritiseras

NYHETER. Kommunstyrelsens beslut om att inleda tvångsinlösen av delar av tre fastigheter vid Valloxens västra strand, som ska användas som parkmark, kritiseras. En av fastighetsägarna menar att beslutet är en kränkning av hans äganderätt. Ansvariga politiker var inte informerade om alla detaljer när beslutet togs den 30 maj i år.

Knivsta2014-02-18 15:53

Det var i samband med att kommunstyrelsen beslutade om att genomföra en detaljplan för området som första steget i tvångsinlösen togs. Men fastighetsägarna var omedvetna om beslutet när det dök ner i brevlådorna den 30 juni. I brevet stod bland annat att Lantmäteriet hade kontaktas för en så kallad officialvärdering, en metod som innebär att Lantmäteriet bestämmer priset.

I ett fem sidor lång brev bestrider en av fastighetsägarna kommunens beslut.
”Kommunen har alltså tagit första steget i ett tvångslösenförfarande utan att på något sätt kontakta mig trots att Knivsta kommun har som slogan att ”ha en öppen dialog med sina medborgare”skriver han i brevet till kommunstyrelsen.

Han kritiserar kommunens agerande i ärendet på en rad punkter. Bland annat menar han att tvångsinlösen är en mycket ovanlig åtgärd som endast används när det finns synnerliga skäl.
”Jag anser att genomförande av detaljplanen innebärande tvångsinlösen av del av min fastighet utgör ett mycket stort ingrepp i äganderätten...”

Hans släkt har ägt strandfastigheten, vars hus byggdes 1912, sedan 1938. Huset och tomten är historiskt värdefullt och ägaren måste visa särskild hänsyn vid renovering. Vid den aktuella delen av tomten finns bland annat brygga och sjöbod.
Knivstabon anser att kommunen saknar grund för sitt agerande och att det finns en alternativ lösning.

Kommunstyrelsens ordförande Göran Nilsson (M) säger att beslutande politiker fick information från tjänstemannahåll om att det var ett okontroversiellt ärende. Kommunstyrelsen kände därför inte till att berörda fastighetsägare inte hade informerats, enligt Göran Nilsson.
– Det var under dessa förutsättningar som vi tog beslutet, säger han.

Vad händer nu?
– Jag förutsätter att beslutet dras tillbaka så vi kan diskutera frågan och förhoppningsvis komma överens med berörda fastighetsägare. Juridiska åtgärder ska bara användas som en sista åtgärd om vi inte kan komma överens, säger Göran Nilsson.

Tomtminskningar aktuella

Det aktuella området är beläget vid Valloxens strand strax norr om Särstabadet. Detaljplanen för området, kvarteret Måsen, antogs av Uppsala kommun år 2002 och ska genomföras inom tio år efter beslutet. Tre privata fastigheter berörs av detaljplanen som innebär att varje tomt minskas med 50 meter längs stranden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!