Hitta ut-orienteringen kan läggas ner: "Lite konstigt"

Den populära och hyllade Hitta ut-orienteringen riskerar nedläggning. Orsaken är att Knivsta kommun slutar stödja friskvårdssatsningen. ”Det står och väger hur det blir”, säger projektledaren Berth-Arne Bengtsson.

Orienteringsklubben Långhundra IF har fått ekonomiskt stöd från både Knivsta kommun och näringslivet i Hitta ut-satsningen. Projektledaren Berth-Arne Bengtsson utsågs till Årets Knivstabo förra året för sitt engagemang.

Orienteringsklubben Långhundra IF har fått ekonomiskt stöd från både Knivsta kommun och näringslivet i Hitta ut-satsningen. Projektledaren Berth-Arne Bengtsson utsågs till Årets Knivstabo förra året för sitt engagemang.

Foto: Ebba Örn

Knivsta2022-12-10 05:00

Tusentals Knivstabor har lockats ut i stadsnära skogar tack vare friskvårdssatsningen Hitta ut, som handlar om att i sitt närområde leta efter checkpoints på en karta. Men kommunen säger nu nej till förnyat stöd till arrangören och orienteringsklubben Långhundra IF.

– Det har varit ett väldigt lyckat projekt, men vi har tyvärr inte utrymme inför ett ekonomiskt svårt nästa år. Vi har prioriterat Hitta ut över lång tid och ser att vi nu behöver göra andra satsningar, säger Catrine Wermelin, fritidschef i Knivsta kommun.

undefined
Enligt fritidschefen Catrine Wermelin måste Knivsta kommun prioritera andra föreningar och projekt nästa år.

Kommunen har stöttat Hitta ut som ett treårigt friskvårdsprojekt och antalet deltagare har de senaste två åren legat omkring 1 800 personer per år. Bidraget har minskat successivt och enligt Catrine Wermelin var syftet från början att projektet nu ska klara sig utan stöd från kommunen.

Orienteringsklubbens Berth-Arne Bengtsson, som förra året fick utmärkelsen Årets Knivstabo av kommunen för Hitta ut-projektet, är besviken. Han säger att bidraget gjort att klubben vågat satsa på Hitta ut. I år fick klubben 19 400 kronor av kommunen.

– Det är rätt så kostsamt med layout, tryck och distribution, säger Berth-Arne Bengtsson och berättar att tack vare övriga sponsorer klarades årets budget på cirka 80 000 kronor.

Just nu är det oklart om Hitta ut-orienteringen kan starta i april. När UNT pratar med projektledaren via telefon är han precis på väg till ett nytt sponsorsmöte.

– Det står och väger hur det blir. Vi pratar just nu med sponsorer och det är rätt mycket fältarbete för att få ihop det. Det finns en risk att det inte blir av nästa år, men hoppet lever än. Innan jul måste vi ha kommit fram till ett beslut, säger Berth-Arne Bengtsson.

undefined
"Det finns en risk att det inte blir av nästa år, men hoppet lever än", säger Berth-Arne Bengtsson, projektledare för Hitta ut i Knivsta.

Vad tänker du om att du blev Årets Knivstabo 2021?

– Det känns lite konstigt att ena stunden så hyllar kommunen det här och sen i nästa stund drar man tillbaka handen. Vi har fått massor av starka reaktioner från Knivstabor för att vi kanske inte längre kan ordna Hitta ut.

undefined
Hitta ut-orientering har varit ett återkommande vårtecken i Knivsta de senaste åren. På bilden en av pinnarna som används som kontroller eller så kallade "checkpoints". Arkivbild.

Berth-Arne Bengtsson påpekar att exempelvis Uppsala kommun bidrar till Hitta ut i Uppsala. Arrangörsklubben OK Linné får 220 000 kronor per år.

– Det är jättehärligt för de kommuner som kan bidra. Min förhoppning är ändå att Hitta ut i Knivsta kan fortsätta via bidrag från andra sponsorer, säger Catrine Wermelin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!