Sarwar Resay går sista terminen på Sjögrenska gymnasiet med inriktning mot handel och service. Sluttampen börjar närma sig. Om en dryg månad tar han och klasskompisarna studenten, rakt ut i den pågående coronakrisen och allt vad det innebär med inställda fester och firanden. För Sarwar Resay är studenten dock kopplad till en helt annan oro.
– Det känns jättebra att ta studenten. Men jag har bara sex månader på mig att hitta ett fast jobb när jag är klar, annars riskerar jag att bli utvisad. Det är tufft, jättetufft, säger han.
Sarwar Resay kom till Sverige som ensamkommande från Afghanistan och bor sedan 2016 i Knivsta kommun. Efter flera avslag på sin asylansökan beviljades han tillfälligt uppehållstillstånd enligt nya gymnasielagen, som i korthet innebär att personer som fått beslut om utvisning men som uppfyller vissa kriterier gavs möjlighet att slutföra sina gymnasiestudier i Sverige. Lagen avser ensamkommande som var minderåriga när de kom och som drabbades av Migrationsverkets långa handläggningstider. Den innebär även chans att beviljas permanent uppehållstillstånd, på villkoret att personen ett halvår efter studenten har en varaktig anställning.
Sarwar Resay är glad att han har fått möjlighet att gå klart gymnasiet, men menar att det är svårt även för unga som är födda i Sverige att få fast jobb så snabbt. För att öka sina chanser att få stanna i Sverige söker han nu jobb inom flera branscher.
– Det är jättesvårt när det är så många som blivit av med sitt jobb. På presskonferenserna om corona pratar de ofta om att folk är arbetslösa. Jag skulle börja på McDonalds egentligen, men de behöver inte lika mycket personal längre. Jag hoppas verkligen att politikerna ska ändra gymnasielagen nu när det nästan är omöjligt att få jobb.
Den nya gymnasielagen kritiserades från flera håll redan innan den infördes, både av aktörer som tyckte att den skapade förvirring i asylsystemet och av de som tyckte att kraven var för tuffa. I och med pandemin har bland Centerpartiet föreslagit att lagen ska lättas upp, ett förslag som Moderaternas partiledare Ulf Kristersson är mycket kritisk till. I ett mejl till UNT skriver dock pressamordnaren hos justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) att det inte pågår något arbete med att se över regelverket.