I ett gemensamt uttalande skriver Kristdemokraterna, Knivsta.nu och Liberalerna att de är redo att ta över när "det brokiga majoritetsstyret brakar samman".
– Majoriteten är splittrad. Allt från Moderaterna till Vänsterpartiet ska komma överens och driva kommunen framåt med så olika syn. De kommer att få kompromissa mycket, säger Pontus Lamberg, gruppledare för Kristdemokraterna i Knivsta.
Han höjer på ögonbrynen åt majoritetens aviserade skattehöjning på 70 öre.
– Jag tror att många av Moderaternas och Centerpartiets väljare och medlemmar är upprörda just nu, säger han.
Det som framför allt förenar de tre partierna är en kritisk hållning till fyrspårsavtalet.
– Vi vill ha en begränsad utbyggnadstakt i enlighet med vad Knivstaborna vill, säger Lennart Lundberg, gruppledare för Knivsta.nu, som med sina fem mandat är störst av de tre partierna.
Han tycker att det har gått bra att få ihop en gemensam budget.
– Jag ser mer möjligheter än skillnader just nu. Jag tror vi kan ha nytta av samarbetet och hjälpas åt, säger han.
Oppositionstrions budgetförslag rymmer satsningar på skola och förskola och ett minskat beroende av exploateringsvinster. I stället för att höja skatten har de lagt in en skattesänkning på 20 öre, men inte förrän år 2022, samma år som majoriteten säger att skatten ska vara återställd till dagens nivå.
Knivsta ligger jämförelsevis högt i kostnader för skola, vård och omsorg. Oppositionens ambition är att komma ner i nivå med rikssnittet. För att finansiera det föreslår de bland annat att dra ner på kommunstyrelsens ofördelade medel.
– Vi lägger de pengarna på minskade barngrupper i förskolan, säger KD:s gruppledare.
Han tycker att Knivsta inte har haft någon opposition att tala om den gångna mandatperioden.
– Moderaterna, Centern och Socialdemokraterna har styrt i kommunstyrelsens presidium och det kommer de fortsätta att göra. Det behövs en ordentlig opposition.
Liberalernas gruppledare Anna Koskela-Lunden ser inga konflikter i fokuset på kommunens kärnverksamheter och på att fasa ut exploateringsvinsterna.
– För vår del kan vi driva det tillsammans på bred front. Vi får använda de medel vi har: skriva motioner och synas i media. Det gäller att inte tappa fart och fokus, för det kommer snart ett val igen, säger hon.
Vem som ska bli oppositionsråd är inte klart.
– Vi diskuterar det just nu. Vi lägger pusslet med vem som är bäst lämpad att sitta på vilka platser i nämnder också, säger Lamberg.
Trots att de tre oppositionspartierna har en majoritet emot sig har de en förhoppning om att få igenom sitt budgetförslag.
– Det har hänt förr att någon röstat fel eller lagt ner sin röst, säger Pontus Lamberg.