Träning: små rörelser ger stora resultat

Lisa Ring håller kurser i Feldenkrais i grupp och individuellt. Det handlar om att bli medveten om vad du gör med kroppen.

Lisa Ring utbildade sig till Feldenkraispedagog när hon fick en reumatisk sjukdom och inte längre kunde arbeta som lärare. Birgit Sjövall (närmast i bild) tycker det är bra att slippa bli svettig.

Lisa Ring utbildade sig till Feldenkraispedagog när hon fick en reumatisk sjukdom och inte längre kunde arbeta som lärare. Birgit Sjövall (närmast i bild) tycker det är bra att slippa bli svettig.

Foto: Tina Lövrander

Knivsta2020-01-07 16:00

– Lägg märke till kontakten med underlaget. Landa här och nu, säger Lisa Ring.

Två kvinnor ligger på rygg på golvet och följer instruktionerna. Rörelserna är långsamma för att hjärnan ska hinna uppfatta dem. Vi är i barnmorskemottagningen Sinnligts yogastudio i industriområdet Ar.

– Böj benen. Hur påverkar det kontakten med underlaget? fortsätter Lisa Ring.

Hon uppmanar oss att långsamt tippa bäckenet upp och ner och lägga märke till vilka muskler vi använder. Sedan ska vi växelvis pressa fötterna mot golvet och slappna av. Vi får visualisera att vi har en urtavla under bäckenet och att vi trycker ner olika klockslag. Lisa Ring ber oss uppmärksamma om vissa rörelser är svårare och frågar om nacke och bröstkorg får vara med i rörelsen. Då och då påminner hon oss om att andas.

Egentligen är de fler i gruppen, men denna sista gång på höstterminen har bara två dykt upp. Birgit Sjövall har varit med sedan starten i oktober. Hon kände till Feldenkrais innan.

– Man blir inte svettig, säger hon.

– Vi har inte kommit dit där man blir svettig. Det beror på grupp. Jag tror det är bra att börja på en lagom nivå, säger Lisa Ring.

Den andra kvinnan, som inte vill framträda med namn i tidningen, hade aldrig hört talas om Feldenkrais innan en väninna tog med henne på en kurs i våras. Nu gör hon övningen "klockan" varje morgon och kväll. Hon har blivit mer medveten om sin kropp, till exempel när hon kör bil eller rider.

– Jag tänker på sittbenen nu, att de är runda och hur jag vickar dem, säger hon.

Det är lite hjärngympa tillägger hon och skrattar. Hon tycker det är synd att alla deltagare är kvinnor på den här kursen.

– Jag tror många karlar är stela och behöver lyssna på sin kropp.

Lisa Ring beskriver Feldenkrais som ett smartare sätt att använda kropp och knopp.

– Du lär dig att utnyttja skelettets bärande funktion och röra dig mer effektivt med mindre ansträngning eller smärta, säger hon.

Upphovsmannen Moshe Feldenkrais var doktor i fysik, född i Ukraina 1904. Efter en knäskada ville han undvika en steloperation och började testa små rörelser som han kunde göra utan att det smärtade.

Lisa Ring är lärare, men kunde inte fortsätta i yrket när hon fick en reumatisk sjukdom. I Feldenkrais fann hon verktyg att hantera sin smärta och hon utbildade sig till Feldenkraispedagog. En dröm är att så småningom använda metoden i skolan för barn med motoriska svårigheter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!