Trafikverket backar om bro över järnvägen

Nyhet. Trafikverket backar om bron över järnvägen som enligt planerna skulle stå klar senast år 2017. Istället undersöks möjligheterna att bygga en tunnel under den nuvarande järnvägsövergången.Det är osäkert om den gamla tidsplanen håller.

Knivsta2014-02-18 16:01

 I trafikplanen för Knivsta från 1994 presenterades två lösningar, bro eller tunnel, istället för järnvägsövergången som är en flaskhals för trafiken. År 2007 genomfördes Knivsta kommun och dåvarande Banverket en idéstudie. Två år senare undertecknade Knivsta kommun, Banverket, Regionförbundet i Uppsala en avsiktsförklaring om en ny järnvägsbro i förlängning med Södervägen.

Men nu backar Trafikverket. Anledningen är att kostnaderna för bron är större än vad man tidigare räknat med.
 -Vi tittar därför på möjligheterna att bygga en tunnel under dagens järnvägsövergång. Vi har nyligen gjort geologiska undersökningar på platsen. Vi måste ha ett bra tekniskt underlag för att kunna räkna ut kostnaderna, säger Trafikverkets projektledare Ola Björklin.

Trafikverket bedömer att det geologiskt sett är möjligt att bygga en tunnel. Ola Björklin säger att projektet befinner i förstudiestadiet och att det är för tidigt att diskutera kostnaderna.

Bron var planerad att stå klar senast 2017. Håller tidsplanen?

-Den frågan är svår att besvara. I och med att vi tittar på ett nytt förslag är det inte säkert att den gamla tidsplanen håller. Men i dagsläget kan jag inte uttala mig om det blir förseningar, säger han.

Det är ganska trångt runt järnvägsövergången och Centralvägen. Hur ska ni få plats med en tunnel?

-Vi har inte tittat på detaljerna ännu. Men tanken är att tunneln ska ansluta till gator och trottoarer på ett rimligt sätt. Om allting går som det ska så har vi en uppfattning om det i slutet av året, säger Ola Björklin.

Kommunalrådet Göran Nilsson (M) informerade kommunstyrelsens ledamöter om Trafikverkets beslut vid det senaste mötet. Även om bron hade byggts så skulle det ha behövts en tunnel för gångtrafikanter och cyklister, enligt honom.

Hur påverkar beslutet utvecklingen av Sågenområdet?

-Det påverkar inte så mycket. Sågen lever så att säga sitt eget liv. Däremot påverkas utbyggnaden av Tarv eller Nydal. Vid en framtida utbyggnad av området är det önskvärt att de boende inte enbart är hänvisade till Gredelbyleden, utan även har en närmare överfart, säger Göran Nilsson.

Enligt idéstudien från 2007 passerar 220 tåg om dygnet. 198 är persontåg och övriga 22 tåg är godståg. Högsta tillåtna hastighet för tågen förbi korsningen är 160 kilometer i timmen.
Den 17 oktober 2007 klockan 7.45-8.45 var bommarna nere för biltrafik i 60 procent av tiden.
Övergången påverkar tågtrafiken på sträckan negativt. För att järnvägstrafiken och antal stopp på sträckan ska kunna öka krävs att dagens övergångs byggs bort.
Banverket, som idag heter Trafikverket, anser i idéstudien att plankorsningar som i Knivsta ska minskas för att minska risken för skador och dödsfall.

 Källa: Idéstudie. Planskild korsning i Knivsta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om