Torn för bättre kommunikation

Nyheter. Tisdagen den 8 juni restes ett 72 meter högt torn i skogen bakom återvinningsstationen i Knivsta.Tornet är en del i ett optiskt kommunikationssystem för räddningstjänsten i Stockholms län.Bland annat så ska radiokontakten mellan räddningsfordon i Knivsta och Räddningscentralen i Stockholms län förbättras.

Knivsta2014-02-18 15:52

Micke Söderström från Andersson mobilkranar i Västerås tittar upp mot masten, där två mastmontörer från Eltel Networks håller på att dra åt de sista skruvarna på 58 meters höjd.
-Masten är rest i tre lyft med 24 meter i varje del. Totalt är masten 72 meter hög. Det är precis vad kranen klarar av. Det är räddningstjänsten som ska använda tornet till att länka radiotrafik, säger Micke Söderström.

Han påpekar att det är ett torn och ingen mast. En mast har stag som stabiliserar den och det har inte tornet.
Totalt är det fem personer som jobbar med att resa tornet. Arbetet har tagit dem cirka en dag.

Lars Kastlander är teknisk chef vid Attunda brandkår.
-Tornet är till för att stärka sambandet mellan räddningstjänsterna i Stockholms län. Vi har dålig radiokontakt i Knivsta, som gick med i Attunda i januari 2009. När räddningsfordonen lämnar stationen så har vi idag bitvis ingen kontakt alls med räddningscentralen, men det problemet försvinner när tornet sätts i bruk. Dessutom kommer räddningsfordonen att få bättre radiotäckningar i till exempel Lagga och Östuna, säger Lars Kastlander.

Tornet i Knivsta är en del i ett kommunikationsnät som täcker större delen av Stockholms län. Totalt finns ett 30-tal liknande torn i länet.
-I nätet är brandkåren Attunda, räddningstjänsten i Norrtälje och Södertörns brandförsvarsförbund och Storstockholms brandförsvar sammankopplade. Som en del i utbyggnaden av systemet kommer även ett torn att resas intill brandstationen vid Kolsta i Sigtuna kommun någon gång de närmaste veckorna, säger Lars Kastlander.

Förutom radiotrafik kommer tornen även att användas till telefon och datortrafik. En annan fördel med systemet är att det larm som ska varna allmänheten vid fara, och som testas den första helgfria måndagen i mars, juni, september och december, nu kan fjärrstyras från räddningscentralen.
-Tidigare har man varit tvungen att åka till brandstationen i Knivsta för att sätta igång och stänga av larmet, säger Lars Kastlander.

Varför valde ni skogen bakom återvinningsstationen?
-Det har varit en omfattande planering innan arbetet kunde sätta i gång. Vi ville bygga tornet intill nuvarande brandstation, men det ville inte Knivsta kommun. En förutsättning för valet av plats är att tornen måste ha optisk sikt med varandra för att kunna fungera. Därför har det varit mycket beräkningar, på till exempel hur högt träden i omgivningen kan växa, säger Lars Kastlander.

Att tornet byggdes bakom återvinningsstationen beror på att den nya brandstationen i Knivsta är tänkt att ligga där. Från platsen kommer signalerna tills vidare att länkas till nuvarande brandstation.

Brandkåren Attunda är ett kommunförbund där kommunerna Knivsta, Sigtuna, Järfälla, Sollentuna, Upplands-Bro och Upplands Väsby ingår.
Brandkåren Attunda har gemensam räddningscentral med Norrtälje och Södertörns brandförsvarsförbund. Brandkåren Attunda har cirka 260 000 invånare i sina medlemskommuner och cirka 275 anställda på totalt sju brandstationer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!