I många av delar av Uppland har torkan slagit hårt mot säsongens grödor. Som värst har det varit i Enköpingsområdet, men Krister Andersson, förtroendevald för Lantmännen, säger att alla bönder antagligen kommer att drabbas av torkan på ett eller annat sätt.
– Det är många faktorer som spelar in och det skiljer sig rätt mycket åt från gård till gård. En del jordar klarar till exempel av torkan bättre än andra och lokala skurar vid rätt tillfälle kan spela stor roll.
Det som händer med grödorna när det är för torrt, är att kärnorna i sädesslagen brådmognar och blir färdiga alldeles för tidigt. De blir mindre och skrumpnar ihop. Det ultimata är om kärnan får mogna långsamt och hinna ta upp tillräckligt med näring, något som bara är möjligt om de får tillräckligt med vatten.
En av dem som oroar sig för årets skörd är Gustaf Silén, som tillsammans med sin kusin Johan Stiernstedt driver Risberga gård i Knivsta.
– Det har varit alldeles för torrt i år. För höstvetet, som drabbades av den hårda vintern, ser det ganska kört ut. Jag tror inte ens att tillräckliga mängder regn skulle kunna rädda den skörden.
På gården är arbetstempot ganska lugnt i juli månad, men när skördeperioden drar i gång i mitten av augusti blir det mer hektiskt. Gustaf Silén och Johan Stiernstedt äger ungefär 450 hektar mark tillsammans, och på åkrarna odlar de bland annat vete, korn, oljeväxter och ärtor. Växtodlingen utgör 85–90 procent av deras årliga inkomst och mycket hänger på att de får en bra skörd.
I utkanten av gården breder ett stort kornfält ut sig och Gustaf Silén hoppar ut på fältet för att få tag på ett ax som fått synliga men av torkan. Han letar fram några bra korn och jämför dem med några dåliga i handflatan.
– Här kan man se ett exempel på hur ett välmående kornax ser ur jämfört med ett som inte mår så bra. De skiljer sig åt både i storlek och färg. Får vi för små kärnor blir det inte lika bra betalt, eftersom det är kilopriser det handlar om.
Gustaf Silén berättar att det måste komma minst 50 millimeter regn inom den närmaste veckan för att det ska bli en tillräcklig bra skörd i år. Kommer det inget regn beräknas de förlora ungefär 30 procent av kornskörden.
– Vi har räknat lite, och om det fortsätter så här kommer vi antagligen att förlora mellan en halv och en miljon kronor på grund av torkan, vilket så klart är jättetråkigt. Men man ska aldrig ta ut någonting i förskott, jag är optimistiskt lagd.
Det som oroar honom mest för tillfället är att torkan slagit hårt mot slåttervallen, djurens föda. När det tar slut måste man börja ge djuren stödfoder, vilket leder till ytterligare omkostnader.
Men allt handlar inte om väder och vind. Trots att Gustaf Silén lärt sig mycket under sina år som bonde menar han att det finns lika många teorier om hur och när man ska så som det finns bönder.
Gustaf Silén är van vid att inte veta hur årets skörd kommer att bli, och han tycker att ovissheten är en del av charmen med att arbeta som bonde.
– Det är ett lotteri varje år och det är många saker som spelar in. Prisläget är förstås också viktigt. Även om jag vet att vädret inte går att påverka, kollar jag väderprognoserna titt som tätt och hoppas på det bästa. Jag tänker på det en hel del, men som sagt är jag inte jätteorolig. Inte ännu.