Tjo, vad det är livat i Knivstaholken

Genom kameraövervakning och en app i mobilen följer Knivstabon Michael Stertman vad som händer i fågelholkarna: "Nu ruvas det."

Genom kameraövervakning följer han händelserna i fågelholkarna

Genom kameraövervakning följer han händelserna i fågelholkarna

Foto: Michael Stertman

Knivsta2021-05-30 10:00

För drygt ett år sedan fick Knivstabon Michael Stertman, tillsammans med sina barn Melvin och Elsa, idéen att filma vad som händer inne i en fågelholk. Filmerna lades sedan ut på ett Instagramkonto "instaholken" och har i dag över 400 följare. Då sa Michael Stertman till UNT att han inte var någon direkt fågelentusiast, men ett år senare tycks intresset ha tilltagit. 

–Det är kul att se individerna, hur intressanta de är. Man tycker många gånger att det är en och samma fågel, men så är det inte.

Till skillnad mot förra året har han i år två inneboende par i varsin holk. 

– Två flugsnappare bor i den första holken och två talgoxar bor i den nya. Nu är det ägg i båda och det borde vara kläckning i slutet av veckan, säger Michael Stertman och förklarar att det blev lite av en "flopp" förra året.

–Det blev lite av ett antiklimax. Jag hade bra uppmärksamhet och många följare, men det kom inga fåglar.

Eller inga bosatte sig snarare.  

– Jag hade väldigt många besökare som inspekterade holken. De flyger in två och två. En som tittar och en som kraxar. En är nöjd och en är missnöjd. Nästan lite som en husvisning, förklarar han.

undefined
Bild från årets holkbygge.

Första holken inredde barnen med en bild på Kalle Anka. När fåglarna sedan ratade holken trodde många Instagramföljare att det var Kalles fel, en inkräktare.

– Jag fick många förslag och tänkte inte falla för grupptrycket, men till sist kunde jag inte låta bli, så jag tog ut bilden. Men det hände ändå inget.

Michael Stertman fick då till sig att fåglar inte vill ha holkar med färskt virke. Han bestämde sig därför för att bygga en ny holk, men med begagnat virke och samtidigt göra vissa justeringar.

undefined
Fågelparen trivs mycket bättre i år.

– Första holken var anpassad för småfåglar som jag satte in en kamera i. Det blev lite begränsningar för kamerans placering och ljusinsläpp. Den senare holken byggde jag efter kamerans behov och struntade lite i fåglarna. Den blev intressant direkt. 

Kamerorna är inställda på rörelse och generar film varje gång det rör sig i holken. Via en app kan Michael Stertman följa vad som händer i holkarna oavsett var han är.

 I första holken har kameran varit på dygnet runt sedan april 2020. I den nya holken har kameran varit på sedan april i år.

– Det filmas för fullt och jag lägger ut material dagligen på kontot, säger Michael Stertman som nu planerar en ny holk.

– Tanken är att bygga en ekorreholk.

undefined
Såhär ser en av ”Instaholkarna” ut.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!