1 Vad kommer att hända i Knivsta 2016?
– Knivstas befolkning växte med femprocent 2015, och kommunen kommer att fortsätta växa. Vi har haft en stor lokal debatt om urbanisering, men är nu i stort sett överens om att förtätning av centralorterna, Knivsta och Alsike är rätt väg att gå. Markförsäljning ger kommunen inkomster och byggnation centralt ger också möjligheter att utveckla service som butiker och restauranger. Men det ger också fördelar när det handlar om utveckling av infrastruktur som vägar och kollektivtrafik.
2 Vilka utmaningar kommer Knivsta att ställas inför?
– Förutom att den politiska situationen efter valet har medfört att det finns två minoritetsblock och två SD-ledamöter som vågmästare, är det för Knivsta som för många andra kommuner flyktingmottagandet som är en utmaning. Fortfarande har Migrationsverket huvudansvaret, men vi måste klara boende- och skolfrågor, samtidigt som det är brist på bostäder, socialsekreterare och lärare. En möjlig dellösning är att öppna Gredelbyskolan igen, som skola och kanske delvis för boende.
3 Det byggs bostäder i Alsike och i centrala Knivsta, Sågenområdet och i Ängby. Efterfrågan på hyreslägenheter är stor, har kommunen synpunkter på upplåtelseform när mark säljs?
– Nej, vi säljer mark till marknadspris oavsett upplåtelseformer. Men kommunala Knivstabostäder planerar att bygga 150 hyresrätter, och flera byggherrar i Sågenområdet har byggt eller bygger hyreslägenheter.
4 Håller Knivsta på att bli en kommun där man bor, men pendlar till arbete?
– Nej, vi vill naturligtvis att det ska vara möjligt att både bo och arbeta i Knivsta, och företagandet utvecklas snabbt här, inte bara serviceföretag. I Ar-området vid infarten från E 4 byggs det för fullt, och vi har snart sålt den sista tomten där. Knivsta behöver öppna ett nytt industriområde. Vårt läge är perfekt mellan Uppsala och Stockholm och restid med tåg till Arlanda på sex minuter och 42 sekunder.
5 Sex minuter och 42 sekunder. Har du kollat?
– Inte jag, men en kollega …
6 Behovet av ett centrum för idrott och kultur, CIK, har debatterats i mer än ett decennium. Kommer den lösning ni presenterade i december att hålla?
– Ja, blocken är överens om investeringen, och genom en revidering av budgetplanen som alliansen och Knivsta.nu kommit överens om kommer intäkter från markförsäljning att gå också till CIK och till en sporthall i Alsike. Vi kommer att utöka driftbudgeten för att täcka kostnader för hallarna. Med inflyttning följer skatteintäkter, men också behov av satsningar på service och fritid, och jag ser inte att CIK kommer att kunna förhalas ytterligare.
7 Inte bara CIK-hallen utan också Mojjen har varit en återkommande fråga i Knivsta, den senare har rent av uppmärksammats nationellt. Hur tänker du runt Mojjen?
– Inte alls just nu. Kommunen har blivit stämd på två punkter, och ärendet kommer upp i Uppsala tingsrätt i mars 2016. Den lösning vi erbjudit ligger mitt emot den plats Mojjen nu står med tillfälligt bygglov på mark som är på väg att säljas till ett byggbolag. Den erbjudna platsen är till och med förberedd för Mojjen. Men i väntan på tingsrättens dom ägnar jag min tid åt de många andra frågor som kräver uppmärksamhet i Knivsta.