Tidskapsel muras in på hemlig plats veckan före jul

En så kallad tidskapsel ska muras in på hemlig plats i området Walloxen. Tidigast om hundra år får kassaskåpet öppnas.

Kulturhistoriker Hampus Busk säger att det finns lite plats kvar i tidskapseln, men att det är bråttom att kontakta Hans Linton om någon Knivstabo eller person med anknytning till bygden vill lägga i mer i kapseln.

Kulturhistoriker Hampus Busk säger att det finns lite plats kvar i tidskapseln, men att det är bråttom att kontakta Hans Linton om någon Knivstabo eller person med anknytning till bygden vill lägga i mer i kapseln.

Foto: Linus Elsinen

Knivsta2021-12-15 19:00

Inspirationen till att skapa en ny tidskapsel fick kulturhistorikern Hampus Busk då han pratade med eleverna på Margarethaskolan om en tidskapsel som sattes in i Margarethahemmets grundmur redan 1914.

– Jag märkte att barnen blev fascinerade när de fick veta att det finns en tidskapsel på området, berättar Hampus Busk som inventerade området inför att fastighetsägaren Sisyfos skulle starta bygget av projektet Walloxen här.

I den nya tidskapseln kommer det att finnas teckningar, nedskrivet material, tidstypiska föremål, bygghandlingar och böcker om platsen och projektet skrivna av Hampus Busk. De som lämnar in bidrag är främst Margarethaskolans elever, boende och verksamheter i området. Även Knivsta bibliotek, kommunen och UNT kommer att lägga in dokument och tidningar i kapseln.

undefined
Bild tagen under byggnationen invid det gamla Margarethahemmet.

– På fredag 17 december ska vi ta emot barnens bidrag. Varje klass har fått en arkivbox och skrivpapper som håller extra länge. Det kommer att bli cirka två hyllmeter material som får plats i tidskapseln, ett stort kassaskåp, som skänkts av byggherren, säger Hampus Busk.

I stället som förr, när bara högt uppsatta personer eller någon enstaka författare kom till tals, så vill de nu säkra att det blir en mångfald av perspektiv till eftervärlden.

– Vi har fortfarande lite plats kvar så om det är någon Knivstabo som har en berättelse om trakten eller annat material som bör bevaras till framtiden så får de väldigt gärna höra av sig till Hans Linton på hans@walloxen.com, säger Hampus Busk.

undefined
Nya Margarethaskolan, Knivsta.

Förseglingen och inmurningen sker på hemlig plats veckan före jul.

– För att eftervärlden ska kunna hitta vår tidskapsel har jag lämnat in förseglade kuvert med en karta till tre arkivinstitutioner. Instruktionen är att kapseln får öppnas tidigast om hundra år. I första hand ska skolan eller annan verksamhet här kontaktas. Annars kommer Uppsala universitet att uppmärksammas på att kapseln finns. Genom att det nu skrivs i UNT blir det ytterligare en möjlighet för eftervärlden att hitta vår kapsel eftersom tidningarna går att söka i riksarkivet, säger Hampus Busk.

Den första tidskapseln, som skapades 1914 av Margarethahemmets grundare hertig Carl av Västergötland, sitter i en grundsten och går inte att ta fram utan att förstöra byggnaden. Men informationen finns även i bevarade källor om dåtidens byggprojekt och materialet i den gamla kapseln handlar just om uppbyggnaden av Margarethahemmet då.

Karta: Margarethaskolan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!