Sommarlovet är över och de 240 eleverna i förskolan och årskurs 1-4 får änltigen bekanta sig med de fräscha, luftiga och framförallt stora lokalerna på Lertagsvägen. På utsidan är byggnaden kantig och svart, men väl inne märker man snabbt av hur ljuset sprider sig från de många fönstren och hur en frisk brädlukt genomsyrar hela huset. Skolan är ett så kallat passivhus, designat för att hålla nere energiförbrukningen genom att låta uppvärmning ske med hjälp av bland annat kroppsvärme.
På bottenvåningen finns matsalen och slöjd- och idrottssalar. Tidigare bussades barnen runt till bland annat Alsike och Ängby för dessa ämnen.
Rektor Elisabeth Wessén Sjölund guidar oss runt bland våningsplanen. Likt hur skolans elever går på rundvandring för att lära sig hitta bland alla rum och salar. Att flytten från gamla Gredelby skola till sist blivit av är en lättnad.
– Det har varit nostalgiskt för vissa, men de flesta tycker det är fantastiskt att äntligen få komma till nya skolan, säger hon.
På andra sidan huset finns skolgården och elevernas ingång. Elisabeth Wessén Sjölund berättar att skolstarten tidigare under dagen inleddes med att barnen fick gå in i byggnaden på röda mattan. Eleverna har fått vara med och bidra med önskemål på vad som ska finnas på skolgården. Allt från studsmattor och basketkorgar till gungor och grusplan för olika bollsporter finns nu på plats.
Längs med den av Högåsskolans kortsidor som gränsar mot ett barrträdsområde finns förskolan. Här har de lite yngre barnen utrymme att leka i sandlådor och lekhus.
– Vi har några förskoleklasser här nu. Förskolan öppnar i januari, men vi vet inte exakt hur många barn det blir där än, säger rektor Elisabeth Wessén Sjölund.
Trots att skolan till en början kan kännas överväldigande stor så lär man sig lätt att navigera. Det är gott om fönster och ljusa väggar överallt, så det känns inte instängt. Via förskolan kommer man snabbt till huvudsalens trappor och biblioteksutrymme. På övervåningen går lärare Ellinor Stålfors rundvandring med klass 4B. Barnen ropar i kör allt som är bra med den nya skolan, såsom skolgården och lokalerna. Till och med skolmaten. Att Högåsskolan är ett passivhus vet de om och vad det går ut på har förklarats inför terminen. Även vad de själva kan göra för att bidra.
– Varför är det viktigt att stänga toalettdörren? frågar Ellinor Stålfors och fjärdeklassaren Adam får ordet.
– Så att lampan släcks!, förklarar han stolt.