– Jag fick idén i höstas, när jag insåg att det inte går att komma i kontakt med SOS Alarm utan att ringa. Nu under pandemin blir det ännu viktigare att hitta vägar runt det, när många som lever med en våldutövare är isolerade i hemmet och inte kan ringa utan att det märks, säger Sofie Wahlström.
I början av april deltog Sofie Wahlström i ett hackaton, ett slags programmeringstävling, som hette "Hack the crisis" där syftet var att utveckla nya tekniska lösningar mot covid-19. Där sattes hon ihop med en grupp utvecklare och tillsammans tog de app-idén vidare och skapade BrightAct, som ska samla insatser för personer som utsätts för våld i hemmet. Gänget, som fortfarande i dag aldrig träffats fysiskt, fortsatte att jobba med appen efter tävlingen och ställde upp i ytterligare två hackaton. I slutet av april vann de EUvsVirus, ett hackaton initierat av EU-kommissionen för att hitta lösningar på utmaningar som uppkommit under pandemin.
– Vårt mål är att appen ska bli en samlingsplats för personer som behöver hjälp. Om den går med vinst kommer vi omfördela överskottet till frivilligorganisationer som jobbar mot våld i nära relation. Nu försöker vi komma i kontakt med myndigheter och kommuner som vill vara med, säger Sofie Wahlström.
Målet med appen är bland annat att det ska gå att komma i direkt kontakt med myndigheter och frivilligorganisationer utan att det syns i telefonen. På samma sätt ska en person som utsätts för våld kunna dokumentera våldet utan att lämna spår efter sig i mobilen, genom att all information skickas till en krypterad server. I telefonen ser appen ut som en vanlig väder-funktion och det krävs bank-id för att logga in i den.
Går det att vara helt säker på att användaren är skyddad?
– Vi har skapat så hög säkerhet som möjligt, det kallas security by design. Om någon mot förmodan skulle ta sig in i appen går det inte att se att den har använts eftersom inget loggas. Det gör att inte ens användaren själv kan komma åt den information som skickats, men kan begära ut den från oss efter identitetskontroll, säger Sofie Wahlström.
Första platsen i EU-tävlingen innebär att teamet kommer att få stöd av Europeiska innovationsrådet att lansera appen i Europa. Arbetet sker på kvällar och helger, och planen är att släppa appen i Sverige under de närmaste veckorna.