Svårt få gehör för medborgarförlsag

Avslag och medborgarförslag är synonymer, i alla fall i Knivsta kommun. Av de cirka 50 förslag som skickats in under tre år har bara ett beviljats.

Liselott Ericsson, t h,  är glad att politikerna hörsammade hennes förslag. Här visar Ann Kärrman  från parkförvaltningen skissen för naturlekplatsen i Tallkottsparken. I mitten Boo Calson som också är med i planeringen av lekplatsen.

Liselott Ericsson, t h, är glad att politikerna hörsammade hennes förslag. Här visar Ann Kärrman från parkförvaltningen skissen för naturlekplatsen i Tallkottsparken. I mitten Boo Calson som också är med i planeringen av lekplatsen.

Foto: Erik Leijonhufvud

Knivsta2007-10-12 00:01
- Vi har varit snåla på att ta reda på idéer, säger Lennart Lundberg (Knivsta.nu).
Han menar att det finns en stor poäng med att suga upp förslag från medborgarna, som kanske tänker i andra banor än vad politikerna gör.
- Jag tycker att det var synd att kommunfullmäktige avfärdade förslaget om ett webbaserat bokningssystem. Den frågan kommer ju att dyka upp på nytt i arbetet med att göra Knivsta till en e-kommun, säger Lennart Lundberg.

Han tror att en konsekvens av att nästan alla förslag nobbas kan resultera i färre bidrag från kommuninvånarna i framtiden.
- Tråkigt om kommunen ger intrycket av att det inte lönar sig att komma med synpunkter.
Leder till nya infallsvinklar
Göran Nilsson (m), ordförande i kommunstyrelsen, säger att det "ligger i sakens natur" att så gott som alla förslag avslås.
- Det är lättare att enas om ett förslag som fler står bakom än en persons synpunkt. Det är på något sätt en demokratisk grund, säger Göran Nilsson som trots att förslag på förslag lagts i avslagshögen tycker att medborgarförslagen är bra. Han menar att nomineringarna från medborgarna bidrar till nya infallsvinklar.
- Även om idéerna inte fullföljs till punkt och pricka så kan det leda till snarlika åtgärder i framtiden.

Så du tror fortfarande på modellen?
- Ja, om man inte har för höga förväntningar, säger han.
Ninel Jansson (s) tycker inte heller att den skyhöga avslagsprocenten är något att hetsa upp sig över:
- Det är väl som för oss i oppositionen, vi får inte heller igenom våra förslag, säger hon.


En har fått igenom ett förslag




Liselott Ericsson är exklusiv i Knivsta kommun. Hon är den enda, enligt kommunens statistik, som fått igenom ett medborgarförslag i kommunfullmäktige. En naturlekplats i Tallkottsparken.
- Lennart Lundberg (Knivsta.nu) tyckte att jag skulle vara stolt, säger hon.
Tallkottsparken var en samlingspunkt i början på 1980-talet när Liselott Ericsson bodde på Tallbacken. Här fanns parklek med personal, en 4H-gård och här firades midsommar.
- Jag brukade gå dit när jag var föräldraledig med min son, det var för 24 år sedan, säger Liselott Ericsson när vi träffas i parken som nu får en ny skrud.

Idén att skicka in ett medborgarförslag fick hon för ett par år sedan när hon passerade parken, nedgången och nedklottrad. De flesta redskapen var bortplockade och platsen hade förlorat sin forna funktion som samlingsplats för barnaktiviteter.
- Det ser jättebra ut, säger Liselott Ericsson när hon får se skissen som Ann Kärrman, biträdande parkansvarig visar upp.
Naturlekplatsen står klar i vår och rymmer då pulkbacke, sandskepp, gungor, dryckesfontän och en jättegunga. Här planteras även växter och träd för att ge platsen en parkkaraktär.

- Härligt att jag får vara med och återuppliva parken. Och hoppas det jag gjort gör att fler tar chansen och skriver medborgarförslag, säger Liselott Ericsson.
Frågan om hon skulle vilja att parken döptes om till Liselottparken, framkallar viss munterhet men något namnbyte önskar hon inte:
- Nej, jäkla egoist, tänker de då.

FAKTA
Knivsta införde medborgarförslag i december 2004. Alla folkbokförda i kommunen har rätt att lägga fram skriftliga förslag. Ett viktigt kriterium är att innehållet i medborgarförslaget "ligger inom fullmäktiges befogenhetsområde". Det är kommunfullmäktiges presidium som avgör om ett medborgarförslag ska behandlas eller inte.
Inom ett år ska ett inlämnat förslag ha behandlats av kommunen, och i samband med att en fråga avgörs har den eller de som lagt förslaget rätt att göra ett anförande på två minuter.
En gång per år ska kommunstyrelsen redovisa de ärenden som lämnats in, men som inte åtgärdats inom utsatt tid.
När beslutet om att införa medborgarförslag klubbades för snart tre år sedan reserverade sig Klas Bergström (m) och Ann-Christin Alvén Nilsson (m). Erik Weiman (m) har senare lagt ett medborgarförslag om att avskaffa nuvarande modell.

Källa: Knivsta kommun
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!