Studenter ger planförslag för Knivsta

Natur- och kulturvärden och bostadsexpansion — tändvätska för konflikter. Studenter från Stockholms universitet har fördjupat sig i och givit sin syn på hur de två intressena bäst förenas i områdena Västersjö och Kölängen.

Lena Pettersson diskuterar med studentkamraterna Anna Martikainen och Maria Dahleman. Ingen av dem var särskilt förtjust i området nya Alsike. " Skräcken är ett nytt Alsike i Västersjö, säger Anna Martikainen.

Lena Pettersson diskuterar med studentkamraterna Anna Martikainen och Maria Dahleman. Ingen av dem var särskilt förtjust i området nya Alsike. " Skräcken är ett nytt Alsike i Västersjö, säger Anna Martikainen.

Foto: Erik Leijonhufvud

Knivsta2006-01-14 00:00
Även om intressen måste jämkas är den grupp UNT pratar med eniga om en sak. Kölängen och Västersjö får inte bli ett nytt Alsike.
— Det är skräckexemplet. Här har man schaktat bort jord, huggit bort varenda träd och blandat byggstilar hej vilt. Här finns ingen planläggning, säger Lena Pettersson.
— Nej, det är ingen god bebyggd miljö, anser Maria Dahleman.
Snyggt i Alsike, eller inte? Det kan diskuteras.
Studenternas arbete är i alla fall ambitiöst och Zahrah Lifvendahl (mp) är odelat positiv till det kostnadsfria samarbetet med Institutionen för naturgeografi och kvartärgeologi:
— En förmån — alltid bra att få ett objektivt utifrånperspektiv utan egenintressen inblandade, säger Zahrah Lifvendahl.

Lantlig känsla
Under nio veckor har arbetet pågått och avslutades med en skärmutställning i Servicehuset.
Lena Pettersson, biogeovetare, och Anna Martikainen, kulturgeograf, har tittat närmare på området Västersjö, som ligger i kommunens sydvästra hörn med sjön Mälaren in på knuten.
— Det är utpekat i naturinventeringar som en särskilt värdefullt trakt. Här finns ädellövskog och en artrik flora, säger Lena Pettersson
— Västersjö har en lantlig känsla. Området har spår av en äppelodling från 1890-talet, fyller Anna Martikainen i.
I förslaget till kommunens översiktsplan står det om strandnära boende, att Mälarens strand om möjligt ska göras tillgänglig. Inget som studenterna gillar.
— Hus nära stranden, även om en strandremsa sparas, skrämmer bort folk, säger Anna Martikainen.

300 bostäder
I stället har de lagt ett förslag om att bygga ovanför befintlig bebyggelse, upp mot 300 bostäder.
Maria Dahleman, geograf, har tittat närmare på att utöka bostadsområdet Kölängen. Även här finns det tankar på förtätning i de första utkasten till översiktsplan.
— Vi vill förlägga 40 bostäder här, säger hon och pekar på en fyrkant som ligger precis vid Gredelbyleden, inte långt från Värmeverket.
Ingen våldsam expansion föreslås med andra ord.
— Nej, vi vill bevara de kulturvärden som finns, och så ligger området så att det går att ta sig på 10 minuter till stationen — ett önskemål från kommunen, säger Maria Dahleman.

Svårt begränsa
Lena Pettersson får inte det att gå ihop. Kommunens expansion kräver att mark utanför "tiominutersområdet" utnyttjas.
— Lite fel, svårt att sätta upp begränsningar i en expansiv region.
När vi kommer in på vad arbetet betytt för dem, säger Anna Martikainen att det varit nyttigt att pröva olika perspektiv mot varandra.
— Det finns mer än en sällsynt lava att ta hänsyn till vid utredningar av den här typen, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!