Strid om inglasade balkonger
Nytt, modernt och mitt i smeten. De boende i kvarteret Segerdalen har många anledningar att vara belåtna med sitt boende - men är det inte. Anledningen är kommunens avoga inställning till inglasade balkonger.
Om inte nämnden omvärderar förvaltningens förslag tror P-O Persson och Calle Waller att folk hittar egna lösningar.
Foto: Erik Leijonhufvud
- När lägenheten presenterades fick jag intrycket att inglasning inte var något problem, bara det gjordes enhetligt, säger P-O Persson som bor i en 4:a på mittenvåningen.
Calle Waller bor också i föreningen och sitter med i styrelsen. Han har tagit emot många arga samtal från medlemmar.
- En del säger att de aldrig flyttat hit om inte möjligheten att glasa in funnits, säger Calle Waller som har synpunkter på hur byggföretaget skött sig.
Han menar att företaget lovat mer än vad de kunnat hålla.
- Det finns mötesprotokoll på där en representant från företaget klart och tydligt sagt att inglasning inte ska vara något problem.
Mats Wedin, projektledare på NCC, säger till UNT att han är nästan säker på att en bygglovsansökan lämnats in till kommunen. Men om företaget gjort utfästelser till lägenhetsköparna vill han inte uttala sig om.
- Jag måste undersöka den saken först, säger han.
Något formellt bygglov har inte, enligt tjänstemännen på Knivsta kommun, kommit in till kommunens bygg- och miljöenhet från företaget. Därför skickade bostadsrättsföreningen för en tid sedan in en egen ansökan efter att ett 30-tal lägenhetsinnehavare antecknat sig på en intresselista för att få sina balkonger inramade.
Svaret, från bygg- och miljöenheten, föll inte föreningens medlemmar i smaken:
"Inglasningen av fasaden mot Staffansvägen skulle påverka byggnadens karaktär väsentligt, och motverka de åtgärder som har vidtagits för att passa in denna stora byggnad i sin småskaliga omgivning", står det in tjänsteskrivelsen från kommunen.
Och rekommendationen till bygg- och miljönämnden, som tar upp ärendet på sitt möte i dag, är att avslå ansökan med stöd av plan- och bygglagen. I handlingen hänvisas till ett stort allmänintresse, och att de inglasade balkongerna skulle långtgående förändra "den småstadslika stadsbilden" och dominera intrycket av gatan för mycket.
Calle Waller begriper sig inte riktigt på kommunens ställningstagande.
- Visst, det har sett ut som fan själv här i många år så jag kan förstå om kommunen är rädda om det här. Men att inglasning skulle ha så stor betydelse, det kan jag inte förstå. Det är bara att hoppas att ledamöterna i bygg- och miljönämnden tänker om, säger han.
Och om de inte gör det?
- Då överklagar vi. Här bor många som är till åren och då är ett uterum av stor betydelse, säger Calle Waller.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!