Straffavgift för annat val än fjärrvärme

Thomas Markesjö, delägare i husföretaget Folkvillan, är missnöjd med hur Knivsta kommun gjort upp med energiföretaget Dalkia, som förser delar av nya Alsikeområdet med värme.Han menar att företaget i praktiken tvingats in ett avtal om fjärrvärme.

Foto: Erik Leijonhufvud

Knivsta2007-06-13 00:01
Folkvillan har via kommunägda Alsike fastighets AB tecknat avtal med energiföretaget Dalkia. Avtalet gäller det visningshusområde som byggs i Alsike, där företaget har ett hus.

Folkvillan, som utnyttjar solfångare på taket och arbetar med andra energieffektiva lösningar för hus, är inte nöjd med att ingå ett avtal som tredje part, utan att veta hur det slår ekonomiskt. Thomas Markesjö undrar även var miljötänkandet tagit vägen.
- Jag är inte emot fjärrvärme, men vad det kostar måste upp på bordet. Det enda vi vet i dag är att vi ska betala en strafftaxa, säger Thomas Markesjö.

Knivsta kommun är medveten om problemet.
- Det är olyckligt att vi i dag har ett avtal som tvingar kunderna i Alsike att välja fjärrvärme, säger Göran Nilsson (m), ordförande i kommunstyrelsen.
Han säger vidare att upplägget rimmar illa med att utvecklingen går framåt inom energiområdet, och att det kan finnas billigare alternativ för konsumenten.

Hur ser du på att kommunen indirekt lagt krokben för den som vill utveckla andra energilösningar i Alsike?
- Vi ska respektera ingångna avtal, men det känns otidsenligt att ha det som vi har det nu. Det ska bli intressant att gå till botten med det här, säger Göran Nilsson.
I Knivsta kommuns miljöprogram står det att den "största utmaningen är omställningen från fossila bränslen till förnyelsebara bränslen inom energi- och transportsektorn". Enligt samma program handlar energieffektivisering om hushållning och teknikutveckling.

Thomas Markesjö anser inte att kommunen tagit hänsyn till, och försvarat möjligheten till energiutveckling, när avtalet slöts med Dalkia.
Samtidigt ska man komma ihåg att det inte fanns något miljöprogram när avtalet slöts. Men Thomas Markesjö tycker ändå att Dalkia fått för stora möjligheter att diktera villkoren.

Miljöprogrammet är lite otydligt när det gäller kommunens inflytande i energifrågor. Å ena sidan sägs det att kommunen inte har "rådighet över de lokala energibolagen och kan därför inte styra de lokala bolagens framtida utveckling". Samtidigt kan kommunen, står det, arbeta med "energieffektivisering och förnyelsebara energislag".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!