Om Örkelljunga kan ha en skejtpark borde väl Knivsta, som är en större kommun, också kunna ha det. Så resonerar Hilda och Saga Öjelund. I Skåne där familjen har sin sommarstuga finns det gott om skejtparker även på småorter, men i Knivsta är de hänvisade till trottoarer och parkeringplatser.
– Många i Knivsta åker skejtboard. En skejtpark i centrum vore en bra mötesplats där man kan lära känna andra som också skejtar, säger Hilda Öjelund.
Med hjälp av sin pappa lade systrarna fram ett digitalt Knivstaförslag i form av en film. Där framförs bland annat att brädåkning tränar kreativitet, balans och koordination, skapar integration och lär ungdomar att respektera varandra. Förslaget fick 115 röster, så det ska upp för beslut i politiken. Barnen har samlat in ett hundratal namnunderskrifter på papper också. Det behövdes inte, men de vill visa politikerna att de är många som vill samma sak.
Deras huvudförslag på placering är den stora parkeringen vid Skutans förskola bakom Sjögrenska gymnasiet.
– Jag har aldrig sett den mer än halvfull, säger Hilda Öjelund.
Läget är strategiskt vid två skolor och ett fritids. Hur stor betongparken blir spelar mindre roll, men de vill ha en pool (en stor grop), ramper i olika höjder och olika hinder. En liten trappa och en plan yta vore bra också. Saga gillar smågupp och Hilda ramper som svänger och flyttbara metallrör som man kan hoppa över.
Varför gillar ni att skejta?
– Det är ett lätt sätt att ta sig fram och kul att lära sig olika tricks. Det finns alltid något man kan förbättra. Om det blir en skejtpark tror jag att många skulle använda den, säger Hilda Öjelund.
Hilda är elva år och har skejtat sedan hon var åtta. Lillasyster Saga var fem år när hon hakade på. Den här dagen är det för blött och grusigt ute för att visa tricks, men Hilda berättar att hon precis har lärt sig att göra en ollie. Då hoppar man med brädan så att den lyfter från marken. Hon kan grinda också, det vill säga glida på kanten av en ramp. Och båda systrarna kan åka nedför trappor.
Om politikerna säger ja till en skejtpark föreslår systrarna en klätterställning eller parkourbana intill, där kompisarna som inte åker skejtboard kan vara.
Brukar ni åka i rampen i nya Alsike?
– Nej, vi har faktiskt aldrig testat den. Den ligger inte centralt liksom och det är inte så jätteroligt att den inte är så stor, svarar Hilda.