Stort behov av barnläkare i Knivsta

Trycket på att Knivsta ska få en egen, fast barnläkare ökar för varje dag. Ungefär en tredjedel av befolkning är under 18 år, medelåldern i kommunen är 37,1 år och barnfamiljer har orten mellan Uppsala och Stockholm som en favorit.

Agnes Pettersson, 1 år, på besök på BVC i Knivsta. I bakgrunden mamma Anna Niklasson. Bredvid henne sitter Linda Andersson med sonen Theo Andersson i knäet. Till höger om henne flankeras hon av Elin och Alvin Boberg.

Agnes Pettersson, 1 år, på besök på BVC i Knivsta. I bakgrunden mamma Anna Niklasson. Bredvid henne sitter Linda Andersson med sonen Theo Andersson i knäet. Till höger om henne flankeras hon av Elin och Alvin Boberg.

Foto: Erik Leijonhufvud

Knivsta2007-10-26 18:01
Nu kan önskemålet om läkarhjälp på närmare håll vara på väg att infrias. På måndag tar hälso- och landstingsstyrelsen upp en motion från Kjell Andersson (s) med flera som behandlar hälso- och sjukvården i Knivsta.
Motionärerna hänvisar till att en ung, växande befolkning är i behov av att snabbt kunna komma i kontakt med en barnläkare på plats. "Det finns starka skäl att tillföra en fast barnläkarresurs", står det i motionen som under remisstiden inte stött på motstånd, tvärtom.

På vårdcentralen i Knivsta finns ingen annan uppfattning än att en barnläkare behövs.
- Vi ser att det finns ett behov i Knivsta eftersom vi har en ung befolkning med många barn och ungdomar, säger Eva Arnerlöv, distriktssköterska.
- Jag delar Evas uppfattning eftersom jag inte ser hur barnspecialistmottagningen i Gottsunda, dit vi hänvisar barn, ska klara omvårdnadsbehovet i längden, säger Charlotta Nordgren Thermaenius, vårdcentralchef.
I dag remitteras barn vidare från Knivsta. Det kan gälla barn med glutenintolerans, svår astma, allergi, tillväxthämningar - för att nämna några åkommor som det inte finns kompetens att ta hand om vid primärvården i Knivsta.

Hur beskedet att ett barn måste åka till Gottsunda för att få hjälp tas emot varierar.
- Det beror på hur man lägger fram det, säger Charlotta Nordgren Thermaenius.
Eva Arnerlöv håller delvis med, men understryker att hon mötts av förvåning och ibland irritation över att hjälpen inte finns på närmare håll, i Knivsta kommun.
Eva Arnerlöv och Charlotta Nordgren Thermaenius är överens om att en barnläkare är en viktig pusselbit som saknas på vårdcentralen i dag, men man önskar sig även en psykolog och en geriatriker, som vänder sig till äldre patienter.
- Men en barnläkare har trots allt högst prioritet, säger de.

Ute i väntrummet till barnavårdscentraler sitter tre föräldrar.
- Det tar 40 minuter att ta sig till Gottsunda från där vi bor, så visst vore det mycket smidigare att ha en barnläkare här, säger Elin Boberg.
Anna Niklasson har flera gånger åkt till Gottsunda med sin äldre dotter Elin Pettersson som är glutenintolerant. Hon röstar också för att barnspecialistkompetens bör finnas i Knivsta.
- Ja, behovet finns ju, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!