Hon födde sina barn i Schweiz i stället för i Uppsala

Sverige anses vara ett av de mest familjevänliga länderna i Europa medan Schweiz ligger i botten. Ändå valde Stina Blombäck, 34, att bo kvar i Schweiz när hon fick sitt första barn.
– Det går ju att flytta tillbaka om det inte funkar, säger hon.

Stina Blombäck har upptäckt både för- och nackdelar med att bo utomlands med barn.
"Schweiz är väldigt annorlunda mot Sverige. Men eftersom många är hemma på dagarna så finns dagaktiviteter för barnen och på lekplatserna finns alltid andra barn", säger hon.

Stina Blombäck har upptäckt både för- och nackdelar med att bo utomlands med barn. "Schweiz är väldigt annorlunda mot Sverige. Men eftersom många är hemma på dagarna så finns dagaktiviteter för barnen och på lekplatserna finns alltid andra barn", säger hon.

Foto: Maria Lindblom

Knivsta2025-01-12 12:00

Nyheten i korthet

  • Stina Blombäck, 34, valde att föda sina barn i Schweiz trots att Sverige anses vara mer familjevänligt. Hon uppskattade den personliga och medicinskt inriktade vården i Schweiz, där privat sjukförsäkring krävs.
  • I Schweiz får nyblivna föräldrar hembesök av barnmorskor istället för att besöka barnavårdscentraler. När barnen blir äldre har de flesta familjer en privat barnläkare.
  • Skillnader i föräldraledighet och barnomsorg mellan länderna är stora. I Schweiz är det vanligt att kvinnor jobbar deltid under flera år och förskola är dyrare jämfört med Sverige.

Stina Blombäck är uppvuxen i Knivsta och träffade sina barns pappa Joel Albrektsson när han var utbytesstudent i Sverige. Stina läste till mönsterkonstruktör och fick efter en tid arbete på H&M:s huvudkontor i Stockholm. Joels föräldrar är också svenska, men han är uppvuxen i Schweiz.

– Joel och jag bodde i Sverige och vi besökte Schweiz på semestrarna. Innan vi skulle skaffa barn ville jag också uppleva det livet och lära mig tyska så att våra barn kunde bli tvåspråkiga.

undefined
"Trots kort föräldraledighet i Schweiz så kanske vi sammanlagt får mer tid med våra barn när vi arbetar deltid i flera år, än om vi hade bott i Sverige", säger Stina Blombäck och Joel Albrektsson, här med dottern Linn hemma i Stinas föräldrahem i Knivsta över julen.

Stina sökte därför jobb som mönsterkonstruktör i Schweiz och blev förvånad när hon snabbt fick ett jobb. Efter flytten har parets två barn Linn, 3,5 år och Arvid 4 månader fötts.

Hur är det att föda i Schweiz?

– Det är ganska annorlunda. Jag gick exempelvis till en gynekolog under graviditeten, inte till en barnmorska. De är mer medicinskt inriktade än i Sverige, men jag tyckte att det kändes väldigt tryggt och personligt, säger Stina Blombäck vars familj under några år nu provar att bo permanent i Schweiz.

I Schweiz måste alla ha en privat sjukförsäkring.

– Försäkringen är relativt sett inte så dyr för mig som nästan aldrig är sjuk. Allt under graviditeten, förlossningen och eftervården var gratis, säger Stina som valde att föda sina barn på sjukhus där det fanns barnmorskor och läkare.

Men det går också att göra motsatsen i Schweiz. Det vill säga att välja förlossning på ett så kallat födelsehus. Där finns inga läkare eller medicinsk smärtlindring. På sjukhusen däremot får partnern inte stanna kvar efter förlossningen, utan får bara vara där under besökstiderna, annars måste paret betala för ett eget rum.

– Men jag var ändå jättenöjd med vården. Det kändes bra att föda på sjukhuset, säger Stina Blombäck.

undefined
"Hade jag bott här hade jag säkert också jobbat nästan heltid efter föräldraledigheten, eftersom det är norm i Sverige. Man anpassar sig mycket efter där man bor. I Schweiz är det många småbarnsföräldrar som istället jobbar deltid ända ner till 40 procent", säger Stina Blombäck.

I Schweiz finns inga barnavårdscentraler (BVC) som i Sverige. I stället kommer en barnmorska på regelbundna hembesök efter förlossningen. Barnmorskan hjälper till med det mesta, från att visa hur förstagångsföräldrar ska bada sina barn till att finnas där som mentalt stöd vid behov.

När barnen blir större så har de flesta familjer sedan en privat barnläkare som de går till.

– Det är så lyxigt eftersom hon, vår barnläkare, har all historik och känner våra barn samt att man får mycket snabb hjälp.

Finns det inga nackdelar med den schweiziska vården?

– Jo, för barn är sjukvården kraftigt subventionerad, men för en vuxen som blir sjuk är det väldigt dyrt. Det är inte bra eftersom den som inte har råd kanske drar sig för att gå till doktorn, säger Stina Blombäck.

Skillnaderna mellan länderna är också stora när det gäller föräldraledighet och barnomsorg.

– Jag fick totalt 16 veckor betald ledighet. Samtidigt är skillnaden stor när det gäller hur man ser på deltidsarbete i Schweiz. Där jobbar de flesta kvinnor deltid under flera år och i vår generation är det också vanligare att pappor arbetar deltid när barnen är små, säger Stina som snart ska gå tillbaka till jobbet, men då ”bara” på 60 procent.

Hon tycker att det är bra att man här i Sverige kan vara hemma så länge med barnen.

– Arvid ska börja på deltid i förskola redan när han är sju månader. Men det är så olika vad man är van vid. En mamma i Schweiz sa till mig: "Oj, vad länge han ska vara hemma!" Medan jag tänker att han är så himla liten!

undefined
Nyligen upptäckte Stina Blombäck att Knivsta bibliotek har tagit in hennes bok, något som gjorde henne mycket glad.

Innan Stina Blombäck flyttade till Schweiz var hon skeptisk till att ha barn där.

– Men för mig har det passat jättebra att jobba deltid. Jag njuter av att kunna vara med barnen så mycket. Eftersom förskola är dyrt så tror jag också det blir en morot för fler att arbeta deltid i Schweiz. En enda dag på förskola kostar ungefär lika mycket som för en hel månad här i Sverige.

Utöver att prova att bo i Schweiz så har hon i år även uppfyllt en dröm om att skriva en barnbok. Det började med att hon hittade på historier för sin dotter Linn. Historierna handlar om en hund som heter Hugo som de träffade en gång i Knivsta.

– Det är en interaktiv barnbok med mycket igenkänning som att exempelvis trycka på lampknappen eller blåsa på gröten. Meningen är att barnet inte bara ska lyssna, utan att det blir en liten lek av historien, säger Stina Blombäck som har skapat boken ihop med illustratören Sandra Suter, en kollega från klädföretaget Calida.

undefined
Godmorgon Hugo är en interaktiv bok där barnen kan blåsa på gröten, välja färg på Hugos kläder med mera.
undefined
Mönsterkonstruktör Stina Blombäck har tillsammans med kollegan Sandra Suter gett ut en barnbok. Nu funderar de på att även ge ut den i Schweiz.
undefined
Stina Blombäck
Längst och kortast ledigt

Sverige, Norge, Island, Estland och Portugal har den mest familjevänliga politiken bland 31 rika länder, enligt en Unicef-rapport. Schweiz, Grekland, Cypern, Storbritannien och Irland rankas lägst. Flera av dessa lägst rankade länder har bara 2–3 månaders betald föräldraledighet och oftast är det mammorna som stannar hemma.

I Sverige har föräldrar rätt till närmare 13 månader med full föräldrapenning och därefter 3 månader med låg ersättning.

Unicef förespråkar minst sex månaders betald ledighet för föräldrar och tillgång till prisvärd barnomsorg från födseln tills barnen börjar första klass.

Alla EU-länder måste erbjuda minst fyra månaders ledighet per förälder varav två månader ska vara betalda. (Schweiz ingår inte i EU)

I EU är det inte ditt medborgarskap som avgör vilka familjeförmåner som barnbidrag och föräldrapenning du har rätt till. Det är lagstiftningen i det land du bor och jobbar i som avgör vilka familjebidragen blir.

Men vistas du och ditt/dina barn utomlands kortare tid än sex månader så är det fortfarande Sveriges regler om föräldrapenning som gäller.

Karta: Ängby Knivsta
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!