Stankfria toaletter på rastplatserna
Nu ska rastplatserna i Uppsala län bli lättare att rengöra. En ny ytbehandling ska göra så att smutsen får svårare att fästa.
Hans Pettersson och Sven Alm är glada över att slippa urinodör och kemiska rengöringsmedel nu när ytan behandlats med smutsavvisande kiseloxid.
Foto: Tina Halldén
Förra året utsåg Motormännen rastplatsen vid Mora Stenar till "Bästa rastplats i länet". Bland motiveringarna fanns funktionell, välskött och inbjudande. Men det är inte alla rastplatser som kan stoltsera med de omdömena. Nu satsar Vägverket på att fräscha upp rastplatserna i hela Sverige. På vissa håll utökar man städningen och inför även värdar.
I Uppsala län har toaletterna vid rastplatserna Tre Ängar, Torsberget och Mora Stenar ytbehandlats med ett slags kiseloxid, så kallad nanoteknik.
- Som jag förstått det ska det göra så att smutsen rinner av ungefär som daggdroppen på ett lotusblad, säger Carina Zetterström, från Skanska som har hand om underhållet av rastplatsen.
Men det är inte bara inne på toaletterna ytbehandlingen kan göra nytta.
- Det ska bli lättare att göra rent och gör att materialen håller längre. Dessutom ska klotter fästa sämre på ytan, säger Peter Miinalainen från Vägverket i Mälardalen.
Ytlagret av kiseloxid är miljövänligt. Åtminstone i den mån att det inte behövs något rengöringsmedel till den dagliga städningen, bara vanligt vatten.
- Jag kan inte svara på om det är lättare eller inte att städa nu. Om jag ska vara ärlig är det nog ungefär lika, säger Sven Alm från Samhall som ansvarar för städningen.
- Men det blev ju bättre med doften, flikar kollegan Hans Pettersson in.
Han syftar på att medlet motverkar urinstanken och det luktar faktiskt inget på toaletterna här. Sven Alm är glad att slippa de starka kemikalierna i rengöringsmedlen.
- Det här medlet ska inte vara farligt så det blir väl bättre för hälsan.
Han tycker det är trist när gästerna på toaletterna stänker ner och slänger papper på golvet, speciellt om han precis städat. Men samtidigt drar han ett citat från en film han sett om ett toapappersföretag.
- Där sa de "Så länge det finns folk, finns det skit", säger han och förklarar med ett leende att det då alltså också fanns jobb.
Även om kiseloxiden möjligen kortar ner städtiden på toaletterna och besparingar kan göras på rengöringsmedel, måste det fortfarande städas dagligen på rastplatserna. Dessutom behöver ytbehandlingen upprepas en gång per halvår.
- Vi börjar snart få ett tak på hur mycket resurser vi kan lägga ner på städning av rastplatserna, säger Peter Miinalainen.
Men han hoppas att kiseloxidmedlet ska visa sig kostnadseffektivt så att de kan sprida användningen av det. Längre fram kommer även en utvärdering av hur medlet fungerar att göras.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!